Szilveszteri tűzijáték – Tanácsok a katasztrófavédelem szakembereitől

 

December 28-tól lehet megvásárolni az úgynevezett hármas kategóriába tartozó pirotechnikai termékeket, melyeknek az árusítása, illetve a használata is szigorú szabályokhoz kötött. A harmadik osztály termékei azok, amelyeket december 28-tól december 31-ig szerezhetnek be a 18. életévüket betöltött, felnőtt személyek.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Azonban ezeket csak szilveszter napján, vagyis december 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad működtetni. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei a napokban minden árusítóhelyet ellenőriznek. Azt tanácsolják, hogy csak sérülésmentes csomagolást vásároljunk, amelyhez magyar nyelvű leírás is tartozik, és az első lépés mindig a használati utasítás elolvasása legyen. Soha ne irányítsuk a tűzijátékot emberre, állatra, épületre, kiemelten figyeljünk a környezetünkben lévő gyerekekre és idősekre, akikben félelmet kelthet annak hangja. A pirotechnikai eszközök használata során odafigyeléssel megelőzhetjük a baleseteket.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Kohut Árpád

Szilveszter éjjel átlagosan negyven-ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. Többnyire a szabadon álló tuják és fenyők gyulladtak meg, de jellemző az erkélyre visszahullott rakéták miatti tüzeset is. Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.

 

Szoboszlai Tibor