Szilveszterkor 24 órás ügyeletet tartanak az Állatbarát Alapítvány munkatársai
Szilveszterkor 24 órás ügyeletet tartanak az Állatbarát Alapítvány munkatársai

Minden évben már általánosan elmondható, hogy a felhívások ellenére sem elég körültekintőek az állattartók szilveszter éjszaka, így a petárdázások és tűzijátékok hatására nagyon sok kutyus elkóborol otthonról. Az Állatbarát Alapítvány munkatársai 24 órás ügyeletet tartanak és segítenek a bajba jutott állatokon, azonban, ha tudjuk, hogy kedvencünk fél a különböző hanghatásoktól, jobb, ha még az új év előtti nap egy biztonságos helyiségbe bezárjuk.

Szilveszter közeledtével állandóan visszatérő probléma, hogy a napokon át tartó petárdázást és a tűzijátékokat nagyon sok kutyus rosszul viseli. Ilyenkor képesek akár magukban és környezetükben is kárt tenni, ijedtükben sok esetben kiszöknek és nem találnak haza. Az évnek ebben az időszakában 20-30 otthonról elkóborolt kutya kerül az Állatbarát Alapítvány Csatorna utcai menhelyére és kétszer ennyi gazdi keresi telefonon elcsatangolt kedvencét.

Novák-Hajtó Éva az állatotthon vezetője elmondta:

Nagyon fontos, hogy kedvencünkön legyen nyakörv és a nyakörvön egy biléta. A bilétára érdemes ráírni a kutya nevét, illetve a gazdi nevét és telefonszámát. A tapasztalatunk az, hogy a segítőkész emberek sokkal gyorsabban megállnak és segítséget nyújtanak, ha nyakörv van a kutyán, hiszen akkor nagy valószínűséggel gazdás állat. A másik nagyon fontos teendőnk az, hogy a kutya chippel legyen ellátva, amennyiben még nincsen, tehát kölyök kutyáról vagy fiatal kutyáról beszélünk, akkor mindenféleképpen tetessük be az állatorvosunkkal, ha pedig ezen már túl vagyunk, akkor nagyon fontos, hogy ellenőriztessük, hogy az adatok helyesek-e.

Ha tudjuk, hogy kertben élő kutyánk bármilyen erősebb hang hatására érzékenyen reagál, már kora este etessük meg és óvintézkedésként engedjük be a lakásba, vagy valamilyen biztonságos helyiségbe. Lakásban tartott kedvencünk esetében az esti sétát lehetőleg úgy időzítsük, hogy megelőzzük a durrogtatás kezdetét, az éjfél körüli kritikus órákat pedig, ha tehetjük töltsük együtt az állattal. Ha ebünk nagyon félős, ijedős természetű, s már a korábbi években is problémás volt a szilveszter éjszaka átvészelése érdemes előre konzultálni állatorvosunkkal.

Dr. Rankli Éva állatorvos kiemelte:

Kedvencünk megnyugtatásához több fajta készítmény áll rendelkezésünkre, azonban nem javasoljuk, hogy a házi patikából embereknek gyártott tablettákkal próbálkozzunk. Vannak kifejezetten állatoknak gyártott gyógynövényes készítmények és vannak erősebb nyugtató, akár altató hatású gyógyszerek is. Ezeket testsúlyra adagolva pontosan kell kiszámolni, ezért szükséges, hogy mindenki felkeresse állatorvosát.

Ha az első szilveszterünk kedvencünkkel és nem tudjuk hogyan fog reagálni, akkor fontos, hogy mi hogyan viselkedünk, amikor az első petárdák és tűzijátékok eldurrannak, ugyanis a kutyusok a falkavezér viselkedéséről vesznek mintát. Viselkedjünk tehát minél természetesebben, hogy lássa rajtunk, nincs ok az aggodalomra.

 

Helmeczy Éva