Színes programokkal ünnepelték Nyíregyházán a Régészet Napját

Kerékpárra pattantak azok a nyíregyháziak, akik kíváncsiak voltak a régészek munkájára. A Régészet Napja alkalmából az érdeklődőknek biciklitúrát szerveztek. A kerékpárosok a Jósa András Múzeumtól a Sóstói Múzeumfaluig kerekezhettek, ahol megnézhették az Árpád-kori falut.

– Mind a két dolog érdekel, a bringázás és a régészet is. A múlt évben már láttam az Árpád-kori falut, nagyon megtetszett, és szeretném megnézni, hogy azóta mennyit fejlődött – mondta Kazai Béla.

 

KULISSZATITKOKAT IS MEGTUDHATTAK A LÁTOGATÓK

 

A Régészet Napján az érdeklődők nem csupán látogatóként nézhették meg a skanzen Árpád-kori faluját. Most a szakemberektől arról is képet kaphattak, hogyan zajlik egy-egy ásatás. Megtudhatták, honnan tudja a régész, hogy hol kell ásni, hol találhatnak leleteket, és azt is, hogy az csupán hiedelem, hogy a régész hosszú hónapokon, éveken át csak a földet ássa, semmi mással nem foglalkozik, csak azzal, hogy kincseket találjon.

– Valójában ez egy összetett munka sok munkatárssal, felszereléssel – mondta Jakab Attila régész. – Azokon a helyeken kell ásni, ahol beruházások zajlanak és régészeti elemek rejtőznek a földben. Az, hogy hónapokon, éveken át végzünk ásatásokat, csupán legenda.

 

REJTETT KINCSEKET IS MEGMUTATTAK

 

A Régészet Napja alkalmából szervezett program a Jósa András Múzeumban folytatódott, ahol a látogatók rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt, és a régészeti raktár rejtett kincseit is megcsodálhatták.

F. A.