Szinetár Dóra úgy mesélte el az életét, ahogyan azt ő élte át

A VIDOR Fesztivál programjaként tekinthették meg az érdeklődők Szinetár Dóra Egy életem című stand up estjét szerdán a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán, ahol az énekes és színésznő egyedül állt a színpadra, hogy úgy mesélje el az életét a közönségnek, ahogyan azt ő átélte.

Sokat változott az előadás

Az Egy életem című új életrajzi stand up sorozatot Lévai Balázs rendező, producer álmodta meg, melynek lényege, hogy az egyszemélyes darab főszereplője saját életét mutatja be a nyilvánosságnak. Eddig három hírességgel készült ilyen est, Grecsó Krisztiánnal, Mucsi Zoltánnal és Szinetár Dórával, szerda este a színésznő verzióját hallhatták a nézők a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán, ahol Dóra nem úgy mesélte el az életét, ahogyan azt mások megírták, hanem, ahogy azt ő megélte.

Én nagyon meglepődtem, mikor Balázs megtalált, mert régóta gondolkodtam azon, hogy szeretnék valami ilyesmit csinálni. Azonban fogalmam nem volt, hogy Balázsnak honnan jött ez az ötlete, valamint miért gondolta, hogy én erre alkalmas vagyok. Tulajdonképpen az egész úgy alakult ki, – mivel ez nem egy irodalmi mű, hanem tényleg az én életem –, hogy leültünk és elkezdtem neki történeteket mesélni, ő pedig szemezgetett belőle. Majd egy pár hét beszélgetés után állt össze az est alapja, melyet aztán én sokat cizelláltam magamban. Meg kell mondjam, az elmúlt hónapokban sokat változott ez az előadás. Az eredeti, amit Balázzsal csináltunk, egy alap volt, és ahogy elkezdtem mondani és nézni a nézők reakcióit, valamint figyeltem a saját megéléseimet, milyen nekem az egészet mesélni, volt olyan, amiről eldöntöttem, hogy nem akarom megosztani, de olyan is, melyet úgy határoztam, jó lenne elmondani. Az alapja viszont mégiscsak az, amit együtt végigbeszéltünk – mesélte el az előadás születésének részleteit a színésznő.

 

Ami egy színházi darabba belefér

Dóra elmondta: ez egy olyan színpadi előadás, melyben van magánélet és szakmai történetek, így a családjáról is beszélt, de csak annyit mondott el, amennyi egy színházi darabba belefér és a nézőkre tartozik. Dórának a szóló szereplésre az elmúlt évtized koncertezései adtak bátorságot, hiszen már egyedül járja az országot, koncertjein így maga konferálja a dalait, melyekről szeret mesélni a nézőknek. A színésznő mint kiderült, hiába él Budapesten, nagyon szeret vidéki helyeken fellépni, mivel számára az az otthon, ahol az ő nyelvét beszélik. Úgy érzi, amint kilép a fővárosból, azonnal más közeg fogadja.

Azt tapasztaltam, minél messzebb megy az ember, annál jobban örülnek neki. Az is benne van, hogy néha a Budapesten élők mintha úgy gondolnák, hogy ők már úgyis tudnak mindent. Azonban ahogy kijjebb haladunk, azt érzem, az emberek kicsit kíváncsibbak. Elfogadják, hogy csak azért, mert olvastak valakiről valamit az újságban vagy hallottak róla, attól még nem ismerik a másik illetőt – tette hozzá.

Dóra szeretné, ha minél többen megismernék a történetének azt az olvasatát, ami az övé. A színésznőtől megtudtuk: egyelőre még nem látta Mucsi Zoltán és Grecsó Krisztián stand up estjeit, mivel szerette volna, hogy friss legyen számára ennek a műfajnak a teljessége. Azonban elárulta: tervezi, hogy megnézi majd mindkét előadást.