Színházi évértékelő – Sikeres, de nehéz évek sorakoznak a Móricz Zsigmond Színház társulata mögött

Minden nehézség ellenére sikeres esztendőt zárt a Móricz Zsigmond Színház. Újabb próbatétel – mint más intézmény számára is – az energiaválság, így a színház is bezárta kapuit. December 16-a után a Művész Stúdió fogadja a közönséget, közben újabb darabokkal készül a társulat. Február második felére tervezik az esetleges nyitást.

December 10-én megtartották a Teljesen idegenek bemutatóját, aztán egynéhány előadás után pihenőre vonult a csapat. A Görbe tükrök már eleve a Művész Stúdió színpadára készült, hiszen akkor ismertek voltak már az energiaárak. Az év végén, a szezon  közepén újra és újratervezik a programot.

„A 2022-es év arról szólt számunkra, hogy a pandémia után hogyan tudjuk visszacsábítani a nézőinket. Hogyan tudunk kicsit gazdaságilag talpra állni, és hogyan tudjuk újraéleszteni azokat a nézőknek megszokott folyamatokat, amelyek korábban teljesen szokványosak voltak. Szerencsére már a nyáron azt tapasztaltuk, hogy a nézőink olyan számban tértek vissza, mint a pandémia előtt. A bérletezés nem érte el a pandémia előtti időszakot, de a 2021-es évhez képest szép emelkedést mutatott.  A szeptemberi évadkezdésünk minden várakozást felülmúlt, gyakorlatilag szeptembertől decemberig telt házzal mentek az előadásaink” - nyilatkozta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

December 16-án aztán bezárt a színház. A téli időszámítás idején a Művész Stúdióba szorult a társulat. A fantasztikus zenés előszilveszter után januárban teltházas utószilvesztert tartanak. Műsoron szerepelnek gyerekdarabok, zenés estek, és két előadás, melyet sikerrel játszhatnak a stúdió kisszínpadán

„Abből főzünk, amink van. Most egy Művész Stúdiónk van, itt próbálunk színházat csinálni. Ennek is volt köszönhető ez a különleges előszilveszteri buli, és a pótszilveszter is. A Görbe tükrök bemutatója biztos, hogy nem a Művész Stúdióban valósult volna meg, de azt mondom, hogy jól alakultak a dolgok, sikeres a bemutató. Itt a Művész stúdióban január-februárban jónéhány alkalommal megtekinthetik a nézők. Az Új stílusgyakorlatok volt még az, amiről úgy ítéltük meg, hogy át tudjuk hozni, és nem sérül nagyon a művészi koncepció. Ezt is két teltházzal tudtuk decemberben játszani. Gőzerővel tervezzük a 2023-as évet. Ami fix kiindulópont, hogy tudjuk a TÁVHŐ előre meghatározott árát, ami jóval kedvezőbb, mint ami a 2022-es év negyedik negyedére vonatkozott” - tájékoztatott Kirják Róbert.

A takarékosság jegyében szervezik a következő évadot. Karcsúbb esztendő jön, az már bizonyos. Kevesebb bemutatót terveznek, akár zenés darab nélkül. Sokat ígér a nyári Szabadtéri programja, de lesz VIDOR Fesztivál, sőt Színházi Olimpia is. A részletek későbbi műsorainkban!