Színpompás október

     Míg a hónap elején a Fülöp-szigetekre rándulhattak át a kedves utazni szeretők Barkóczi Beáta táncművész kalauzolásával, addig október vége felé Amerikába röpítette el virtuálisan a közönségét Sipos László fotográfus. A bambuszerdőktől egészen a szalonok világáig jártuk végig a filippinók történelmét autentikus táncokkal és sok közreműködő segítségével. A Forster-érmes fotós pedig Észak-, Közép- és Dél-Amerika lebilincselő látványosságait tárta a hálás publikum elé.
      A táncos-fotós-földrajzi előadások mellett zenés élményben is része lehetett a Városmajor utca 5. szám alatti közönségnek. A hónap derekán Mátészalkáról érkezett Nyíregyházára a Szalka Consort nevű vonósegyüttes. A zenetanárokból és amatőr muzsikusokból álló formáció Saint-Seans népszerű művét, Az állatok farsangját vitte színre a zenekedvelők nagy örömére.
       Zenei élményt az az új sorozat is nyújtott, melynek címe Ketten az úton, s amelyben híres művészekkel beszélget a művelődési ház programszervező-műsorvezetője, Orémusz Maja. Az első műsor főszereplői a Móricz Zsigmond Színház színészei voltak, Horváth Réka és Horváth László Attila. Csakhogy meglepetésvendégként a debreceni Csokonai Színház operaénekese, Biri Gergely érkezett a színpadra, Dézsi Darinka színművész és Karap Zoltán zenész, valamint Bandi Ferenc sokszoros győztes latintánc-bajnok, Jaczkó Szilvia balett-tanárnő növendékei, Bodnár István író és Nagy Zsófia Gitta versmondó.
      A tudományos témájú előadások is sok érdeklődőt vonzottak októberben. A művelődési ház Szívklubja A cukorbetegség hatása a szívre címmel hirdetett előadást, Keijzerné Stekler Angéla pedig mese- és művészetterápiás foglalkozást tartott.
      Az intézmény több klubja is kerek évfordulós születésnapot ünnepelt, seregszemlét tartott, aminek apropóján számtalan zenés-táncos produkcióban gyönyörködhetett a nagyérdemű.

Orémusz Maja