Színvonalas és nagyon üde az idei Őszi Tárlat
Megnyílt az idei Megyei Őszi Tárlat. A Városi Galériában, és a Váci Mihály Kulturális Központ I. emeleti galériájában 56 alkotó 76 alkotása látható. A megnyitón díjakat is átadtak. A város díját Homoródi Éva festőművésznek, a megye díját a Nagykállóban élő Kiss László Gergőnek ítélte a zsűri.

80-nál is több művész, közel 300 alkotásából válogatták az idei kiállítási anyagot. A szabad-beadásos pályázat nyitott volt mind az amatőrök, mind a professzionális művészek előtt, és nem jelölt témát, így megkötés nélkül alkothattak a művészek.
Molnár Dóra Eszter grafikus, Bíró Lajos szobrász és a zsűrielnök, Dr. Nagy T. Katalin művészettörténész természetesen ez alkalommal is nehéz helyzetben volt. Ahogy az elnök a megnyitón fogalmazott: „undok dolog a zsűrizés, de szükséges”. Továbbá : nem átjárhatatlan a vonal az örömfestők és a hivatásosok között. De nagy a felelősség, hiszen hiányos a vizuális kultúra nevelés hazánkban, így csak a kvalitásos művészetet szabad bemutatni a kiállítótermekben.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

„Megszűrtük az anyagot, s akik maradtak, korosztályban nagyon széles ez a tárház. Szerencsére sok a fiatal. Ők mindig hoznak valami frissességet, amit az ember rögtön érzékel. Nyilván uralkodik a síkművészet, a festészet és a grafika, nagyon kevés a szobrászat. De ami meglepett, kevés az installáció, s nem érkezett videomunka sem például. De egy színvonalas és nagyon üde anyag jött létre!”

Erre a kiállításra is jellemző – fogalmazott Nagy Katalin – hogy sok az alkotó, mint az ország más régióiban is. Sajnos nehezen tud ennyi művész megélni e kis hazában.

A megye díját egy Nagykállóban élő fiatal grafikus, Kiss László Gergő nyerte három linómetszettel. Ő maga is csodának vélte a döntést.
„Igazából én meglepődtem... én csak behoztam a munkáimat, amiket egy művésztelepen csináltam, a Kő-Szín-Tér művésztelepen, idén júliusban. Behoztam, és történt, ami történt„ – nyilatkozta Kiss László Gergő.

A város díját Homoródi Éva festőművésznek ítélték. Az oklevelet egy pécsi iskolai kirándulás miatt a művésznő édesanyja vette át.
Az Őszi Tárlatot október 14-ig láthatják a Városi Galériában és a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában.

Matyasovszki Edit