SZJA – Közeleg a határidő
Fotó: Illusztráció

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának, valamint az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje. Amennyiben valaki nem küldi vissza a bevallási tervezetet, akkor az automatikusan bevallássá fog válni. Az 1%-os felajánlásokat minden adózó megteheti a jogosult civil és vallási szervezeteknek a személyi jövedelemadó bevallástól függetlenül is.

 

Május 22-e az idei határideje a személyi jövedelemadó bevallásának. Az adózók online a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, valamint postai úton megkapva láthatják a tervezetet.

„A bevallási tervezetek már elérhetők a NAV honlapján, illetve azok az adózók, akik postai úton kérték a bevallási tervezet megküldését, azok részére megtörtént ezeknek a kiküldése, illetve még folyamatban vannak, tehát aki nem kapta meg, az ne aggódjon, a napokban-hetekben meg fogják kapni a bevallási tervezetet. Ezeket mindenképpen érdemes átnézni, azokkal a bizonylatokkal összevetni, melyeket megkaptak már a munkáltatóktól, kifizetőktől, pénztári nyilatkozatokkal, hogy minden bizonylat megfelelő-e. Hiszen a bevallási tervezet csak egy kiajánlás, az adózónak a felelőssége, hogy megfelelő adatok szerepeljenek rajta. Hogyha nem küldik vissza ezt a bevallási tervezetet, akkor az automatikusan bevallássá fog válni” – tájékoztatott Magyar Norbert, a NAV Sz-Sz-B Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A személyi jövedelemadó bevallása mellett az adózók megtehetik az 1+1%-os rendelkező nyilatkozatot is. A határideje ennek is május 22. Ha valaki már benyújtotta a bevallását, esetleg elfogadta a tervezetet, de nem nyilatkozott az 1%-os felajánlásokról, ezt a bevallástól függetlenül is megteheti. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhetők azok az adatbázisok, melyeken megtekinthető, hogy mely civil szervezetek, vallási közösségek jogosultak a személyi jövedelemadó 1%-ra.