Szó szerint a forrásokhoz tért vissza

A Szentírás a protestáns egyházakban a legfontosabb forrás. A reformátorok 500 éve ráirányították a figyelmet arra, hogy a keresztényeknek elengedhetetlen visszatérniük ehhez a forráshoz. Ennek az üzenetnek az átadása mind a mai napig kiemelt feladat a protestáns egyházak életében.

Bodnár Máté, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség lelkipásztora kiemelte, az általuk egyre kiterjedtebben folytatott oktatási, nevelési, tanítási tevékenység is mind egyetlen egy forráshoz vezethetők vissza. Hozzátette, jó megerősödni abban, amit az elődeik 500 éve felfedeztek, hogy mai is élő, ma is ható és mai is érvényes üzenete van a Szentírásnak a 21. századi ember számára is.

További képekért kattintson a fotóra!

A Megyei Levéltárban Vissza a forrásokhoz címmel hétfőn nyílt vándorkiállítás is többek között ezt a fő üzenetet hordozza. Ugyanakkor tágabb értelemben is visszatér a forrásokhoz, s levéltári anyagok segítségével kívánja bemutatni a reformáció kezdeteit, 500 éves történetét. A tárlat anyagát 21 levéltári intézmény iratanyagából 96 levéltáros gyűjtése biztosította.

– Most a reformációval, de még tágabb értelemben a protestáns egyházakkal kapcsolatban nálunk található iratokat igyekeztünk az eddiginél még részletesebben, alaposabban feltárni, jegyzékekbe foglalni, illetve az a cél is vezetett minket, hogy mindezt a nagyközönség, az érdeklődők részére is megmutassuk, elérhetővé tegyük – mondta el a kiállítás összeállításáról és a munka menetéről Henzsel Ágota megyei projektvezető, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára főlevéltárosa.

A kiállítás azonban nemcsak a köztörténettel párhuzamosan haladó egyháztörténeti korszakokat ismerteti, illetve az egyes molinókon nem a megyei levéltárak szerint kerültek bemutatásra a reformációhoz kapcsolódó iratok. A cél az volt, hogy az iratokból kirajzolódó témák szerint fogják át az 500 év történéseit és mutassák be annak hatásait. Így a kiállítás anyagából megismerkedhetünk akár a különböző protestáns felekezetekkel, azok társadalmi tevékenységével, mindennapi, illetve szakrális életével, de képet kaphatunk a reformáció főbb közéleti személyeiről is.

A vándorkiállítás péntekig látható a Megyei Levéltár épületében, hétvégén a református templomokba látogat, hétfőtől pedig Szolnokon tekinthető meg.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos