Szociális képzések a korán feltárt fejlődési rendellenességek érdekében

2014 májusában indult az a projekt, amelynek keretein belül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet 1 milliárd forintos európai uniós támogatásból valósít meg olyan képzéseket, amelyeken 20–25 fős csoportok részesülnek ingyenesen 28 óra elméleti és 12 óra gyakorlati képzésben. A 2015 áprilisában indult, 40 továbbképzési pontot adó tanfolyamokra azok jelentkezhetnek, akik olyan munkakörökben dolgoznak, ahol a 0 és a 3 éves korosztállyal foglalkoznak. A projekt célja, hogy a szakemberek már kora gyermekkorban alkalmazzák a nemzetközi, jól működő gyakorlatokat a hazai szociális szférában.

Az időben észrevett probléma orvosolható

Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, úgy vélik, a kora gyermekkori intervenció nagyon fontos, kiemelt terület. A helyettes államtitkár hozzátette, a céljuk az, hogy minél kevesebb olyan gyermek legyen, aki az általános iskolát hátrányos helyzetből kezdi, például azért, mert sajátos nevelési igényű gyermek.

További képekért kattintson a fotóra!

Úgy látják, hogy a korai életszakaszban sokkal inkább hatékonyabban kiküszöbölhetőek a fejlődési rendellenességek. A Minisztérium munkatársa elmondta, statisztikákból látják, ha egy gyermek megkapja a neki megfelelő fejlesztést, terápiát, akkor ötéves korára a gyermekek egyharmada problémamentessé válik.

A 2015 augusztusáig tartó projektben közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek vehetnek részt. A szakértők részükre olyan ismeretanyagot állítottak össze, amely arra irányul, hogy már egészen kicsi gyermekkorban észrevegyék a fejlődési rendellenességeket és azokra hatékony megoldási módszereket találjanak. Az előzetes felmérések alapján ezáltal koordináltabban működhet a jövőben a szociális területnek ez az ágazata.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)