Szombaton koriverseny lehet Sóstón!

– Már egy héttel korábban is 8-9 centiméteres volt a jégvastagság a Sóstói tavon – ezt állítja Ujváry Zoltán. A Sóstói Jégbarátok Klub elnöke ma korcsolyát is húzott, így bizonyította a katasztrófavédelem szakembereinek, hogy sportolásra is alkalmas a jég. 

– Két hete már egy 8 centiméteres jeget mértünk. Aztán bejött egy kis olvadás, ami jónak is tűnt, mert pont szerencsénk volt. Így le tudtuk tolni azt a részt, ahol a hokikorcsolya verseny lenne, meg azt, ahol a gyerekeknek lenne a versenyük. Azon a részen teljesen megolvadt a jég és tükörsimára visszafagyott, úgyhogy az tökéletes – tette hozzá Ujváry Zoltán.

 

Jók az előjelek

 

A jégbarátok a Sóstó-Gyógyfürdő Zrt-vel közösen a hétvégén a III. Sóstói Korcsolya Verseny megrendezésére készülnek, ezért voltak kíváncsiak arra, biztonságos-e a jég. Ennek érdekében tűzoltók és a speciális mentők segítségével hivatalosan mérték meg a vastagságát. 

– Itt a katasztrófavédelemmel ma azért gyűltünk össze, hogy megvizsgáljuk, alapvetően milyen feltételek betartása mellett lehet biztonságosan versenyt rendezni, mert a Sóstói tavak nem kijelölt korcsolyázó helyek. Erre az egy napra, a szombati mérés adatai azt fogják mutatni, hogy ez a 12-15 centiméteres jég sportolásra alkalmas, abban az esetben 10 órától 16 óráig kijelöltté válik. Lesz egy kijelölt pályaszakasz – fűzte hozzá dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

A szakemberek egy speciális fúróval mérték meg a jég vastagságát. A part közelében 8 centimétert mértek, beljebb azonban 10 centinél is vastagabb a jégtakaró. 

– A nyolc centimétert meghaladja a jég vastagsága, de mindenképpen az adott üzemeltető vagy tulajdonos felelőssége az, hogy jelöli ki a pályát, vagy mikor engedi rá a téli sportok szerelmeseit, a korcsolyázókat – jelentette ki Dóka Imre, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

 

Hét korcsoport mérkőzhet meg

 

Mivel marad a hideg, fagyos idő előreláthatólag 2009 és 2012 után idén ismét lesz koriverseny a Sóstói tavon. Szombaton 10 órától a Tófürdő területére várják majd az érdeklődőket és a versenyzőket. A tervek szerint 7 korcsoportban, külön a férfiak és a nők mérhetik össze a tudásukat. A tó partján lesz forralt bor, a tűzoltók pedig jégről mentést fognak bemutatni. A rendezők azt mondják, a hóesés sem szabhat gátat a versenynek, mert a kijelölt pályákat takarítani fogják.

Z. Pintye Zsolt