Születés Hete a Jósa András Oktatókórházban

Kéjgáz és gumilabda

 

A kéjgáz szülés közbeni fontos szerepéről tájékoztatta a kismamákat a Jósa András Oktatókórház Szülőszobájának részlegvezető főnővére, Enyedy Andrea. A leendő szülők a Születés Hete elnevezésű programsorozat keretein belül látogathatták végig azokat a helyszíneket, amelyeken majd akkor is végigmennek, ha eltelik a terhesség negyven hete. Láthatták, milyen eszközök segítik a vajúdó nőt a szülőszobán, a szakemberek elmagyarázták, milyen fájdalomcsillapítást vehetnek igénybe, és elméletben végighaladtak azon a hosszú folyamaton, amelynek a végén felcsendül egy olyan hang, amely egy édesanya számára a legszebb.

Az érdeklődő kismamák és kísérőik megnézhették azt is, hová kerülnek majd az anyukák és az újszülöttek a szülést követően.


Fontos a pihenés

 

Hudák Csabáné, a Gyermekágyi részleg főnővére arra is felhívta program résztvevőinek a figyelmét, mire kell majd odafigyelni annak érdekében, hogy a mama minél hamarabb felépüljön, a sérülékeny baba pedig ne kapjon el semmilyen fertőzést a látogatóktól. A nyílt nap segíti a leendő anyukákat abban, hogy amikor elérkezik az idejő, ne ismeretlenül csöppenjenek bele a születés varázslatos világába.


Misztikus, ám természetes folyamat

 

A Születés Hete programsorozat 14 évvel ezelőtt indult el Magyarországon azért, hogy a várandósok megnézzék, hogyan történik az élet egyik legcsodálatosabb, ám még mindig misztikusnak tartott eseménye. Nem volt ez mindig így, hiszen három évtizeddel ezelőtt a szülés a kismama és az orvos dolga volt, apukák nem vehettek részt a kórházi eseményekben.

Dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház, Szülészet- Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, ez a világ nem egy elzárt kör, nem egy elvont valami, amit nem lehet megismerni. Elmagyarázta, minden egyes készüléknek, minden egyes eszköznek, amit használnak, megvan a szakmai indoka. Ezeket a berendezéseket is megtekinthették az érdeklődők.

A Születés Hete programsorozaton nem csupán nyílt nap fogadta az érdeklődőket, hanem a Nagymamák-Unokák című fotókiállítás is. A Kórház Könyvtárában látható tárlat a nagymamák családban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A kiállítást június 30-ig bárki megtekintheti.

ME.