Szúnyoghelyzet: Nyíregyháza kérelmezte, de egyelőre nincs engedély légi irtásra
fotó: Z. Pintye Zsolt

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kérelmet nyújtott be a nyíregyházi önkormányzat annak érdekében, hogy légi úton is gyéríthessék a csípőszúnyogokat a város területén. Válasz egyelőre nincs, közben pedig egyre több városlakó panaszkodik a szúnyogokra. Az önkormányzat városüzemeltető cége arról számolt be, hogy csütörtökön és pénteken újra megismétlik a földi irtást.

A városlakók hosszú évtizedek óta megszokhatták, hogy kémiai és biológiai úton, repülőről is gyérítik a csípős rovarokat. A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. A kémiai szúnyoggyérítéssel egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a levegőbe. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik.

A légi kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt – ez olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, így ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tiszti főorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni egyes területeken.

Tiszántúli terület jelenleg nem szerepel az engedélyezett helyek között

A Tiszántúlon egyelőre nem lehet légi úton szúnyogot irtani, erről beszélt a NYÍRVV ügyvezetője. Marad a földi irtás, de természetesen kérelmet nyújtottak be a légi irtásra is.

- A földi irtás folyamatban van, most is meghirdettük, hogy holnap (07. 11-én) mennek a terepjárók és elvégezzük a ködösítéssel a szúnyogirtást. Viszont a légi irtásra még nem jött meg az engedély. Beadtuk az engedélykérelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hozott egy határozatot és egy közleményben közzé is tette. Azonban ebben a határozatban nem szerepel az egész Tiszántúl. Magyarán, az egész Tiszántúlon nem lehet légi úton imágót irtani. Úgyhogy ismételten ráerősítettünk erre a kérelemre. Bízom benne, hogy ez a napokban megérkezik és elkezdhetjük a légi szúnyogirtást

mondta el Pazonyi Péter NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kedvező elbírálás azért is jól jönne, mert egy-egy nagyobb eső után milliószámra keletkeznek pocsolyák olyan területeken, amelyek földi úton nem közelíthetőek meg. Ilyen erdős, fás területen a biológiai készítmény légi kijuttatása sem vezet eredményre, hiszen a készítmény nem jutna el a fák lombjai alatt lévő vízfelületig, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. Mindezeken túl a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. Nem lehetséges tehát kizárólag biológiai eljárással védekezni a szúnyogok ellen, mivel lehetetlen felkutatni és kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vízzel teli hordót vagy vödröt.