Táborok és meleg étel a nyári szünetben

A hagyományoknak megfelelően, ebben az évben is várják a nyári napközis táborok, valamint a Szigligeti Gyermeküdülő a nyíregyházi általános iskolásokat. Bár ezekre a jelentkezés már lezárult, Jászai Menyhért alpolgármestertől megtudtuk, aki még szeretne valamelyiken részt venni, érdeklődhet az Alapfokú Köznevelési Intézményeket Működtető Központnál a lehetőségekről.

1000 GYEREK A BALATONNÁL

Idén 10 turnusban több mint 1000 gyermek táborozhat az önkormányzat tulajdonában és a NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő Szigligeti Gyermeküdülőben. Az első csoport június 21-én indul a Balaton partjára, az utolsó pedig augusztus 24-én jön haza. A turnusok során a fiatalok eljutnak Keszthelyre, Badacsonyba, Tihanyba, valamint meglátogatják a Sárvári Termálfürdőt is. A tájékoztatás során megtudtuk, ez önköltséges tábor, az általános iskolásoknak 31 000 Ft/fő költségtérítést kell fizetni turnusonként. A táborozó gyermekek negyede azonban 10 000 forint kedvezményben részesül. ők azok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre is jogosultak, tartós beteg gyerekek, vagy akiknek szülei három vagy több kiskorú gyermekről gondoskodnak és igényelték a támogatást.

ÚSZÓTÁBORTÓL A NYELVI TÁBORIG

A szigligeti táborok mellett idén sem maradhatnak el a klasszikus nyári napközis táborok sem, amelyek hét helyszínen várják majd az iskolásokat. Jászai Menyhért alpolgármester kifejtette, ezek programja színes és sokrétű, a gyermekek részére változatos, eseménydús tábori életet biztosít.

A turnusok száma az egyes helyszíneken ugyan eltérő, de összesen 1600-an jelentkeztek rájuk. Hozzátette, ezek a táborok ingyenesek, csak az étkezésért kell fizetni, ami 2450 forint egy hétre. Lehetőség volt azonban arra is, hogy a gyerekek több turnusban is részt vegyenek. A második turnustól nekik már 15 000 forintot kellett fizetni. Ezt 223-an vállalták.

AZ ÖNKORMÁNYZAT VÁLLALTA A FELADATOT

Az alpolgármester kifejtette, a nyári táboroztatás nem kötelező önkormányzati feladat, Nyíregyházán azonban fontosnak tartják, hogy tartalmas elfoglaltságot biztosítsanak a fiataloknak, segítve ezzel is a szülők mindennapjait, így idén a kétféle táborra hozzávetőlegesen 40 millió forintot különítettek el.

MÉG LEHET JELENTKEZNI A NYÁRI ÉTKEZTETÉSRE IS

Jogszabályi változás, hogy a korábbiaktól eltérően, 2016-tól már kötelező feladat a nyári étkeztetés az önkormányzatok számára. Városunkban eddig is – míg nem volt kötelező – működött az ellátás, amelyet az elmúlt két évben már a téli szünetben is biztosítottak. Idén erre közel 1400 hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jogosult, közülük 870-en már jelezték igényüket. Erre 12 millió forintot – igény szerint további forrásokat – biztosít az önkormányzat. Akik még szeretnék, jelezhetik igényüket a Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztályánál. Bővebben az alábbi tájékoztatóban.

(Szerző: Bruszel Dóra)