Tájékoztatás a nyíregyházi gyermekes családok részére nyújtott ellátásokról

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata törekszik arra, hogy jól célzott, valós segítséget nyújtson a gyermekes családok, egyedülálló szülők, tanulni vágyó és helyben maradó fiatalok számára. Így az iskolakezdéssel járó nehézségek enyhítésére több éve nyújt támogatást tanszercsomag formájában.

Tanszertámogatás

Minden év szeptemberben a nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakóhellyel rendelkező alsó tagozatos általános iskolai tanulók (1-4. évfolyam, rászorultságtól függetlenül) részére tanszercsomagot nyújt az önkormányzat, az iskolai évfolyam szükségletének megfelelően. A csomagot a kisdiákok a tanév első napjaiban kapják meg.

Iskolakezdési támogatás

2024 évtől új típusú támogatás került bevezetésre iskolakezdési támogatás néven, mely szintén a gyermekes családok megsegítését szolgálja. Ezen támogatást az arra kijelölt formanyomtatványon – rendkívüli települési támogatás – szükséges megigényelni.

  • A támogatás igazoltan nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakcímmel rendelkező felső tagozatos általános iskolai tanuló (5-8 évfolyam rászorultságtól függően) jogán állapítható meg a szülő, törvényes képviselő részére.
  • A támogatás iránti kérelem évente egy alkalommal augusztus 01. és október 31. között nyújtható be a helyi rendeletben meghatározott jövedelmi feltételek teljesülése esetében.
  • Családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a 114.000 Ft-ot, egyedülálló szülő esetében a 119.700 Ft-ot.
  • A támogatás mértéke gyermekenként 7.000.-Ft.

Pénzbeli támogatás

A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek/fiatal felnőttnek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű - egy évben- két alkalommal (augusztus, illetve november hónapban) pénzbeli támogatást folyósít:

  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők esetében 6000 Ft,
  • a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetűek esetében 6500 Ft a támogatás összege.

Nemcsak tanév elején, hanem a tanév ideje alatt is különböző támogatások vehetők igénybe rászorultságtól függően, mint például a havi étkezési térítési díjtámogatás, a helyi járatú autóbusz-közlekedési támogatás, illetve a szünidei gyermekétkeztetés – az őszi, téli és tavaszi szünet idején.

Havi étkezési térítési díjtámogatás

  • Azok, akik nem részesülnek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, nem jogosultak ingyenes és kedvezményes étkeztetésre és legfeljebb két általános iskolai vagy középiskolai tanulmányokat folytató gyermekről gondoskodnak, havi étkezési térítési díjtámogatást igényelhetnek az Önkormányzattól.
  • A támogatás igénybevételéhez a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg családban a 114.000-Ft-ot, egyedülálló szülő esetében a 119.700-Ft-ot.
  • A támogatás mértéke gyermekenként havonta 6.000.-Ft.

Helyi járatú autóbusz-közlekedési támogatás

  • Az autóbusz-közlekedési támogatást nyíregyházi lakóhellyel (állandó lakcím) rendelkező, alap‐, vagy középfokú tanintézettel tanulói jogviszonyban álló rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek törvényes képviselője igényelheti,
  • A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetében a lejárt bérletjegy ellenértékének 50%-át, míg a halmozottan hátrányos helyzetű jogosult vonatkozásában a lejárt bérletjegy ellenértékének 80 %‐át a szülő/ törvényes képviselő nyilatkozatában meghatározott személy részére fizeti ki az Önkormányzat.

Szünidei gyermekétkeztetés

Az intézményi étkeztetés mellett évközben is a szünetek ideje alatt szünidei gyermekétkeztetés vehető igénybe.

  • Az Önkormányzat ennek keretében a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja a déli meleg főétkezést.
  • Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az érintett családok részére a támogatásról szóló tájékoztatással együtt megküldésre kerül a kitöltendő formanyomtatvány a tanév elején.
  • Az étkeztetés igénybevételében segítséget nyújtanak a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai is.

 

A támogatásokról részletesebb tájékoztatás ezen linken a elérhető el (kattintson), vagy személyesen az Ügyfélszolgálati Centrum (4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.) 25-26-os ablakainál. Telefonon a Szociális és Köznevelési Osztály munkatársaitól kérhető felvilágosítás a 06-42/524-585 és a 06-42/524-589-es telefonszámokon.