Tájékoztató az avar és kerti hulladék égetésének lehetőségeiről

- a belváros (Nagykörúton belül) területén
- közterületeken valamint,
- azokban a városrészekben, ahol a biohulladék elszállítása megoldott
nyílttéri égetés nem megengedett.

Az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben tűrt állapotként elfogadottan, az alábbi feltételek betartásával lehetséges :

Az égetés időtartama: március 15-től május 31-ig és szeptember 1-től november 15-ig a tűzgyújtási tilalom betartásával, nappal, szélcsendes időjárási viszonyok között. Tűzgyújtási tilalom illetve szmog-helyzet esetén az avar és kerti hulladékok égetése tilos.

A kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz eloltható, illetve terjedése megakadályozható.

Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni.

Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel kapcsolatban keletkezett hulladék égetése nem megengedett.

Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet.

A város belterületein a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik a tűzgyújtás , az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok betartását.

Tűzgyújtási tilalom elrendeléséről a http://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon tájékozódhat.

Közterület-felügyelet