Támogatás – 17 hallgató nyert ösztöndíjat
Fotó: Szarka Lajos

17 hallgató nyert ösztöndíjat a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány által meghirdetett pályázat során. A támogatás önkormányzati forrásból valósul meg, melyet hétfő délután vehettek át az érintettek a városháza Bencs termében.

Akár 70 000 forint támogatást is el lehetett nyerni a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány által meghirdetett pályázat során. Az alapítvány 28 éve működik, célkitűzései között szerepel, hogy támogassa a tehetséges fiatalokat.

A jelenlegi ciklusban, és ez általában jellemző is, hogy a tavaszi félévben jellemzően kevesebb pályázóval szoktunk találkozni. A most begyűjtött pályázók közül, aki formailag megfelelt, mindenkit igyekeztünk támogatni, a támogatás összege pedig nyilvánvalóan egyéni elbírálás alapján, a paraméterektől függően változott”mondta el Kovács Zoltán, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A pályázat feltételei jövedelemhatárhoz kötöttek, emellett fontos kritérium, hogy a nyíregyházi hallgató – aki bármely magyar felsőoktatási intézményben tanul – tanulmányi átlaga 3,5 felett legyen. A feltételek között nem szerepel, hogy egy hallgató csak egyszer nyerheti el az ösztöndíjat, így vannak, akik már nem először részesültek támogatásban.

Az egyetemi tanulmányok költségesek, ezért 2 ösztöndíj lehetőség is van. Az egyik az alapítványi pályázati keretek között kiosztott ösztöndíj, a másik pedig a Bursa Hungarica ösztöndíj, amelyet egy évre hirdetünk meg és havonta folyósítjuk. Az is nagyon népszerű a hallgatók körében. Fontos, hogy segítsük a családokat minden élethelyzetben, akár a kisgyerekeket, a fiatalokat, az általános iskolásokat, de az egyetemistákat is. Tehát ez így egy komplex rendszert alkot, egészen családalapításig, ezért van többek között a kelengyetámogatás, az első lakáshoz jutók támogatása, tehát az önkormányzat települési támogatása így fogható egy ilyen rendszerbe”tette hozzá Jászai Menyhért alpolgármester.

A tájékoztató során elhangzott: a jövőben is lehet majd számítani erre a támogatási formára, a pályázat meghirdetéséről a helyi sajtóban olvashatnak az érintettek.

Kapcsolódó galéria

Rászoruló hallgatók támogatása 20240624