Támogatás az olimpikonoknak
4,5 millió forintos támogatást osztott szét Nyíregyháza közgyűlésének Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottsága a nyári riói olimpiára készülő sportolók között. Ketten már biztosan ott lesznek a játékokon, és további három versenyzőnek van esélye arra, hogy kvalifikálja magát. A város további 4,5 millió forintot különített el eredményességi jutalmazás céljára.

Helebrandt Máté már tavaly teljesítette az olimpiai kiküldetési szintet, így a gyalogló biztosan ott lesz Rióban. Nem kizárt, hogy nemcsak a 20, hanem az 50 kilométeres távon is elindul, az utóbbira jogosító kvótát tavasszal szerezheti meg az atléta. A felkészülését egy sérülés ugyan hátráltatta, de már minden rendben van, így a tavaszi versenyeken rajthoz állhat a Nyíregyházi Sportcentrum versenyzője. Most egy hétig Tatán készül majd az atléta, majd külföldre utazik versenyre. A felkészülés nemcsak rengeteg lemondással jár, hanem sokba is kerül. Ezért döntött úgy Nyíregyháza közgyűlésének Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottsága, hogy 4,5 millió forinttal segíti annak az öt sportolónak a felkészülését, akiknek esélyük van kijutni az olimpiára. Helebrandt Máté mellett Veres Amarilla kerekesszékes vívó is szinte biztos résztvevője a paralimpiának, de harcol a kvótáért csapattársa, Tarjányi István, a magasugró Bakosi Péter és a diszkoszvető Szikszai Róbert is.

– Egy-egy ilyen felkészülés sok változással és költséggel jár. A táplálkozás, az edzőtáborok, a versenyekre való utazás sokba kerül, ezért szeretnénk segíteni őket abban, hogy eredményesek legyenek – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke. 

A támogatás nemcsak az olimpiai, hanem a májusi vívó és a nyári atlétikai EB-re való felkészülést is segíti. A bizottság további 4,5 millió forintot különített el az ötkarikás játékokra kijutott sportolók és edzőik eredményességi jutalmazására. A város vezetése nagyon örül annak, hogy ketten már kiharcolták a részvételt, és bíznak abban, hogy ez a többi sportolónak is sikerül.

Dankó László