Tanácskozás a holokausztról

Dr. Riczu Zoltán professzor Szita Szabolcs életének és munkásságának bemutatásával kezdte meg a tudományos konferenciát. Az ismertetés középpontjában a professzor Gyógyíthatatlan sebek címmel nemrég megjelent kötete állt, amely kitért többek között a deportálások történetére, a hazatérők sorsára, a bűnösök felelősségre vonására és a híres magyar-zsidó áldozatokra. A több éves kutatást magában foglaló művet 30 másik kötet előzte meg, amelyek szintén jelzik komplexitását.

 

ADJUK ÁT A TUDÁST!

 

Professzor Szita Szabolcs hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos az, hogy átadják a tudást a régi korról, hiszen ha végignézünk a világban, rengeteg gyűlöletet lehet látni és tapasztalni. Meggyőződése szerint alapvető, hogy legyenek olyan személyek, akik tudják becsülni, tolerálni, tisztelni egymást, és ezeket az értékeket át tudják adni embertársaiknak.

Szita Szabolcs kiemelte azt is, hogy a múlt bűneivel csak következetesen lehet szembenézni, hiszen ebben a kérdéskörben a nevelésről is szó van, hogy ne bántsuk a másikat, ne bélyegezzük egymást. A professzor a megelőzés elsődlegességére hívja fel a figyelmet.

 

ÚJ SZEMLÉLET

 

Dr. Riczu Zoltán történész előadásban a holokausztkutatás új útjait tárgyalta. A modern irányok szükségessége azért merült fel véleménye szerint, mert léteznek olyan vonalak, melyek kétségbe vonják a holokauszt megtörténtét. A történész kihangsúlyozta, hogy nem születnek friss áramlatok, hanem a régieket ismétlik, ez pedig azért fontos, hogy előkeressék az igazi levéltári forrásokat, melyek mentén érzékeltetik a valóságos történetet. Egy történet hiteles átadásához a történész nézete szerint 50-60 folyamat együttes behatóbb vizsgálata szükséges.

 

HUMÁNOK VAGY BARBÁROK VAGYUNK?

 

Dr. Drabancz M. Róbert szerint nélkülözhetetlen számvetést készíteni a holokauszttémáról, hiszen sok tanulsággal bír minden ember számára. Aktuálisnak tartja a kérdéskört, úgy véli, fontos ezzel foglalkoznunk, hiszen ez egyetemes kérdés.

Humánok vagy barbárok vagyunk? Tudunk morálisak lenni? Képesek vagyunk szembenézni a mi tetteinkkel vagy akár az előttünk lévő nemzedék tetteivel? Maga a történet a fenti kérdéseket feszegeti a docens szerint. Dr. Drabancz M. Róbert úgy véli, hogy a témában megjelent filmek általános erkölcsi értelemben tárják elénk a végső összefüggéseket a témáról.

 

FONTOS A MÚLT MEGÉRTÉSE

 

Professzor Szita Szabolcs előadása végén nyomatékosította, hogy a holokauszt téma aktualitása kapcsán lényeges szempont az események tárgyszerű és valósághű feltárása, hiszen a magyarságnak szüksége van arra, hogy ezek a szörnyűségek ne történjenek meg újra a történelemben.

Pálfi Hedvig Nóra