Tanévkezdés – Iskolatáskákkal és tanszerekkel segítik a rászoruló gyermekeket
Fotók: Szarka Lajos

Több mint száz iskolatáska és különböző tanszerek – ez a mérlege az idei Ne dobd ki az iskolatáskád adománygyűjtő akciónak. Nyíregyháza önkormányzata és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. évek óta meghirdeti a kezdeményezést, amelyben használt, de még jó minőségű eszközöket gyűjtenek rászoruló gyermekek számára. A társaságnak kettős célja van a jótékonysági felhívással: egyrészt a segítés, másrészt bemutatni az újrahasznosítás fontosságát.

Nagy mosollyal az arcukon vették át a gyerekek az iskolatáskákat a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Május 1 téri épületében. Napokon belül kezdődik az iskola, ami sok család számára igazán megterhelő időszak az anyagi kiadások miatt.

Iskolatáskát és tanszert kaptak a gyerekek

A rászorulókat már évek óta segíti augusztus végén az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a nyíregyházi önkormányzat közös akciója, amelyben iskolatáskákat és tanszereket gyűjtenek. Ezeket adták át a gyerekeknek csütörtök délelőtt.

A két szervezeti egységünk, a Nyírszőlősön található Nyíregyházi Gyermekek Átmeneti Otthonában és a Tokaji úton lévő Családok Átmeneti Otthonában élő iskoláskorú gyermekek és az ő családjaik fognak részesülni ebből a bőkezű adományból. Az intézmény egész évben nagy figyelmet fordít arra, hogy segítséget tudjon nyújtani a velünk kapcsolatban álló, otthontalanná vált, nehéz körülmények között élő gyermekes családoknak. Vannak azonban az intézmény életében is, ahogy a családok életében is, olyan kiemelt időszakok, mint a tanévkezdés, amikor nekünk is egy intenzívebb odafigyelést és támogatást kell biztosítanunk” – mondta a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény vezetője.

A táskákat nem üresen kapták a gyerekek, a szintén felajánlásokból összegyűjtött tanszerek kerültek bele, mappák, füzetek, tolltartók és íróeszközök.

A Nyíregyházán élők elég széles körben tudják, hogy intézményünk a szolgáltatások mellett nagyon sok felajánlást fogad és juttatja el a látókörében lévők számára. Ehhez már nagyon sok intézmény is csatlakozik és nagyon örülünk annak, hogy az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. már második éve választott minket arra, hogy az ő hívószavukra érkezett felajánlásokat azon családok részére juttassuk el, akikkel mi kapcsolatban vagyunk” – nyilatkozta Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

Az intézmények életében a karácsony után a tanévkezdés a második legintenzívebb időszak az adományozás szempontjából.

Kettős cél

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. jótékony felhívásának a segítségnyújtáson túl egy másik fontos üzenete is van.

Az akciónknak két fontos momentuma van, az egyik tisztán hulladékgazdálkodási. Az újrahasználat prioritását próbáltuk a lakosságban elhinteni, ami azt jelenti, hogy azokat a tárgyakat, amelyek számunkra már esztétikai vagy valamilyen más szempontból nem hasznosak, azokat ne dobjuk ki rögtön a hulladékgyűjtőkbe, mert más még hasznát veheti. A másik eleme az akciónak az adománygyűjtés, megpróbáljuk azokat a családokat támogatni, akiknek az anyagi helyzetük miatt nehézséget okoz a tanévkezdés” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Sokrétű segítés tanévkezdéskor

A felajánlásokat ezen a nyáron július 8-tól augusztus 24-ig várták, ez idő alatt 102 darab iskolatáskát, valamint több mint 80 egyéb tanszert, például tolltartót és tornazsákot ajánlottak fel a nyíregyháziak. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is folytatja a hagyományt és ingyenes tanszercsomagokat biztosít az alsó tagozatos általános iskolások számára, a tervek szerint ez összesen 4194 diákot érint.

Nyíregyháza város szociális ellátórendszere erős lábakon áll. Fontos a város szociális osztályán dolgozók munkája, de nekik szükségük van azokra a közvetítő és segítő szervezetekre mint a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény, illetve a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ. Itt több száz munkatársról van szó, akik nélkül Nyíregyháza szociális ellátórendszere nem működhetne” – mondta Jászai Menyhért alpolgármester.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata törekszik arra, hogy jól célzott, valós segítséget nyújtson a gyermekes családok, egyedülálló szülők, tanulni vágyó és helyben maradó fiatalok számára.

Kapcsolódó galéria

Ne dobd ki akció - 20240829