Tanévnyitó – Több mint ezer elsőéves hallgató kezdi meg a tanévet
Fotó: Szarka Lajos

Több mint ezer elsőéves hallgató kezdi meg a tanévet a Nyíregyházi Egyetemen szeptembertől. A felsőoktatási és a szakirányú képzésben résztvevők számára új lehetőségeket nyújt a modellváltás, melynek keretében augusztustól alapítványi formában, államilag elismert közhasznú szervezetként, magán felsőoktatási intézményként folytatják tovább a tevékenységet.

Személyes jelenlétet igénylő oktatással indítják a tanévet a Nyíregyházi Egyetemen, az intézet rektora elmondta, bíznak abban, hogy a járvány nem fogja befolyásolni, hogy tovább folytassák az évet ebben a formában. Ez azonban nagyban függ attól is, hogy hányan oltatják be magukat a koronavírus ellen.

„Közel ezer, ha a szakirány képzést is beleveszem, akkor ezernél több hallgatót tudunk idén felvenni, és kezdhetik meg az évet. Kiemelném a repülőképzést, amelyre még várunk jelentkezőket, egyébként a legnépszerűbb a mérnök-informatikus szak volt, amelyet most levelező formában fogunk tudni beindítani.”

Vassné prof. dr. Figula Erika rektor elmondta, a legfontosabb változás az intézmény életében, hogy 2021. augusztus elsejétől a Nyíregyházi Egyetem modellt váltott, alapítványi formában, államilag elismert közhasznú szervezetként, magán felsőoktatási intézményként folytatják tovább a tevékenységüket.

„Nekem, polgármesternek kezdetektől fogva feladatom volt, hogy a város érdekében segítsem az egyetemet, ami mindannyiunk, az egész megye számára meghatározó jelentőséggel bír. Az a célunk, hogy az alapítványi fenntartással adódó lehetőségek teljes kihasználásával az itt szerzett diploma még értékesebb legyen a munkaerőpiacon, és versenyképes más egyetemek diplomájával szemben is. Erre azért is van szükség, mert Nyíregyházán az elmúlt években nagyon sok színvonalas munkahelyteremtő beruházás valósult meg, és most is több ilyen tervezés alatt áll, szükség van a szakképzett szakmunkások mellett a Nyíregyházi Egyetemen végzettekre is.”

Ez a tanulmányaik befejezése után remélhetőleg a nyíregyházi letelepedést jelenti az itt végzettek számára – tette hozzá dr. Kovács Ferenc polgármester. A tanévnyitón részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka is, aki elmondta, hagyomány itt, a Nyíregyházi Egyetemen, hogy a jelen és a múlt a jövő érdekében közösen igyekszik tenni, melyhez a Magyar Honvédség is szeretne hozzájárulni, ezért is kezdték el bővíteni a honvéd kadét programot.

„Nem véletlen, hogy itt, Nyíregyházán nyitottuk meg a második honvéd kollégiumot Debrecen után, hiszen a város és az egyetem régóta hű partnere a Magyar Honvédségnek és a honvédelemnek. Azok az emberek, akik ebben a térségben élnek, máshogyan tekintenek a hazára, máshogyan tekintenek a honvédelemre, mint bárhol máshol az országban. Befogadtak minket és valóban partnereink, közösen fogunk tudni együtt dolgozni annak érdekében, hogy valóban minél több fiatal ismerje meg azokat az értékeket, amit mi, magyar katonák évezredek óta megvalósítunk, legyen az a hazaszeretet, együttműködés, lojalitás, társakban betöltött bizalom, mai meggyőződésem, hogy teljesen mindegy, hogy egyenruhában vagy civilben folytatják életüket a fiatalok, meghatározó értékeket tudnak elvinni tarsolyukban a fiatalok.”

A Magyar Honvédség parancsnoka hozzátette, azt kéri, hogy a diplomások mutassanak példát, az egyetemisták pedig segítsék a kadétnövendékeket abban, hogy büszkén viselhessék az egyenruhájukat.

Kapcsolódó galéria

Tanévnyitó az egyetemen 2021