Tanévnyitó ünnepség – Egyre sikeresebb a Nyíregyházi Egyetem, közel 2200 hallgató kezd az új tanévben
Fotó: Szarka Lajos

Különleges ünnepséggel nyitották meg a 2024/2025-ös tanévet a Nyíregyházi Egyetemen. Az eseményen dr. Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára köszöntőbeszédében hangsúlyozta, versenyképes és esélyteremtő a felsőoktatás hazánkban és ezzel együtt Nyíregyházán is. Az új tanévben 1686 állami ösztöndíjas és 487 önköltséges hallgató kezd majd az intézményben.

 

Szombaton délelőtt megtelt a Nyíregyházi Egyetem Kodály Zoltán Kulturális Centruma, ahol a leendő elsőéves hallgatók mellett több mint száz „öregdiák” is helyet foglalt. Az ünnepélyes egyetemi tanévnyitón részt vett dr. Koncz Zsófia államtitkár is, akinek édesapja a Nyíregyházi Egyetem jogelőd intézményében, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán is folytatott tanulmányokat, és sokat mesélt a családnak az itt töltött évekről. „Édesapám húga is itt tanult, én is jártam itt több alkalommal, ezért is megtiszteltetés, hogy itt lehetek most a Kulturális és Innovációs Minisztérium nevében, egy ilyen fantasztikus környezetben” – kezdte a köszöntőbeszédét a családokért felelős államtitkár.

Változó világ, változó képzések

– A világ folyamatosan átalakul, és ennek következtében egyetemeinknek, a felsőoktatási rendszerünknek is alkalmazkodnia kell. Magyarország akkor lehet igazán sikeres, ha egyetemeink versenyképes és innovatív tudást tudnak átadni a következő generációknak. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő szemlélet: képesnek kell lennünk összetetten értelmezni a világ történéseit. Úgy vélem, hogy a Nyíregyházi Egyetem ebben kiemelkedően sokat nyújt hallgatóinak, ezáltal bizalommal tekinthetünk a jövőbe is. Az elmúlt évek egyetemi modellváltása révén sikeres versenyképességi fordulat ment végbe. Ez a koncepció négy alapvető pilléren nyugszik: versenyképesség, rugalmasság, kiszámíthatóság és autonómia. A kormány célja, hogy az egyetemek megvalósíthassák elképzeléseiket, rugalmasak legyenek, és támogassák hallgatóikat abban, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból. A modellváltás sikerét az is igazolja, hogy az idei felvételi eredmények alapján négy jelentkezőből hármat felvettünk. Ezzel immár második éve több mint kilencvenezer diák kezdheti meg tanulmányait a megújult magyar felsőoktatásban – hangsúlyozta dr. Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár.

„Hazánkban mindenhol nagyon várják azt, hogy jól felkészült, közösségért tenni akaró fiatalok állják majd meg a helyüket” – mondta dr. Koncz Zsófia, és azt kívánta a több ezer elsős hallgatónak, hogy eredményes, szellemi élményekben bővelkedő éveket éljenek meg a Nyíregyházi Egyetemen, és megköszönte a fenntartó, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának, a rektornak, az egyetem oktatóinak, és minden dolgozónak a munkáját.

Egyre növekvő hallgatói létszám

– A Nyíregyházi Egyetem az elmúlt három évben jelentős utat tett meg az átalakulás óta, amely sikeres eredményekhez vezetett. Míg 2020-ban 860 hallgatót vettünk fel, addig 2024-ben már 2200 hallgatót fogunk üdvözölni az egyetemen. Emellett felkerültünk a nemzetközi térképre is, hiszen idén már 400 külföldi hallgatónk lesz. Örökifjú kollégáinknak üzenem: a Nyíregyházi Egyetem méltó lesz régi, nagy hírnevéhez. Mindenki ezen dolgozik – a kuratórium, az oktatói kar, és ebbe a közös munkába hívjuk meg Önöket, kedves hallgatók. Egy egyetem akkor működik igazán jól, ha a hallgatók is megteszik a tőlük telhető legnagyobb erőfeszítést, hiszen a sikeres oktatás egy közös társasjáték – emelte ki dr. Mészáros József, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Dr. Mészáros József kuratóriumi elnök felhívta a diákok figyelmét arra is, hogy ezek lesznek a legszebb éveik, erre fognak majd visszaemlékezni a legszívesebben, és nyomatékosította, hogy használják ki az egyetem adta lehetőségeket. Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora vette át a szót, aki elmondta, megtiszteltetés számára, hogy 2173 olyan elsőéves diákot köszönthet, akik mérlegelve a város és a campus értékeit, a modellváltó Nyíregyházi Egyetemet választották felsőoktatási tanulmányaik színhelyéül. Az új tanévben 1686 állami ösztöndíjas és 487 önköltséges hallgató kezdhet az intézményben, amely egyre jelentősebb szereplőként jelenik meg a nemzetközi felsőoktatási térben, hiszen 23 országból az angol nyelvű képzésekre 300–400 külföldi diák érkezik.

A Nyíregyházi Egyetem célja: motivált, innovatív értelmiség képzése

– A Nyíregyházi Egyetem alapvető célja, hogy olyan motivált, csapatmunkára kondicionált és innovatív értelmiséget képezzen, amely képes megfelelni a jövő kihívásainak. Olyan fiatalokat, akik helyben maradva, vagy külföldi és hazai képzési intézményekben gazdagítva tudásukat, majd visszatérve hozzájárulnak a térség felemelkedéséhez, és kulturális kisugárzásukkal erősítik a közösséget. Már a kezdetektől fogva kapcsolódjatok be az egyetem tudományos tevékenységébe, és gazdagítsátok a kötelező feladatokon túlmutató szakkollégiumi és tudományos diákköri munkát végző hallgatók sorát. Egyetemünk meghatározó értéke, hogy minden egyes hallgatóra odafigyelünk, mentorálást és tehetséggondozást biztosítunk, amely a dinamikusan növekvő hallgatói létszámban is tükröződik – hangsúlyozta dr. Szabó György.

Legyetek büszkék arra, hogy a Nyíregyházi Egyetem polgárai lehettek és hozzájárulhattok ennek a közösségnek a fejlődéséhez – mondta dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora, és sok sikert, életre szóló, meghatározó élményeket és barátságokat kívánt minden hallgatónak az elkövetkezendő időszakra, és gratulált az emberöltőnyi szakmai múltat maguk mögött tudó jubileumi diplomásaiknak is. 

A köszöntőbeszédek után nyíregyházi polgárrá fogadták jelképesen a leendő egyetemistákat, kitüntetéseket adtak át, köszöntötték az intézmény új oktatóit és a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült diákokat, valamint átadták a 111 jubileumi diplomát az öregdiákoknak.

Kapcsolódó galéria

Egyetemi tanévnyitó 2024