Tankoljon elektromosságot, Nyíregyházán is!
Ingyen tankolhat az a vásárló a Korzó föld alatti parkolójában, aki elektromos meghajtású járművel érkezik. Hat parkolóhelyet töltőponttá alakítottak ki, amit ünnepélyes keretek között adtak át. Az eseményen részt vett Nyíregyháza polgármestere is, aki elmondta, kormányzati forrásból az év végére a belvárosban újabb töltőhelyeket alakítanak ki.

Elektromos autócsodák álltak péntek délelőtt a Korzó föld alatti parkolójában. Mindegyik környezetbarát, futurisztikus és elektromos meghajtású volt. A Teslákat, BMW-ket és Mercedes-eket álmélkodva nézegették a nyíregyházi diákok. Azt mondták eddig csak fotókon, videókon láttak ilyen autókat, de szerintük a nem túl távoli jövőben, már Nyíregyházán is ilyenek róják majd az utakat.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Mától ingyen lehet tölteni

 

Már tölteni is lehet ezeket a különleges autókat a Korzóban. Erről számoltak ma be az üzletházban. Hat darab töltőpontot alakítottak ki, melyeket ünnepélyesen, szalagátvágással adtak át. A vezetőség azt mondta, azt szeretnék, ha az elektromos járművek tulajdonosai szívesen jönnének ide vásárolni. Fontosnak tartjuk, hogy ők is hozzánk járjanak vásárolni, természetesen egy ilyen elektromos autó töltése 3-4 óráig tart, és mi nagyon örülünk, hogy ők addig nálunk töltik az időt – tette hozzá Balogh Sándor, a Korzó centermenedzsere.

 

Az önkormányzat is pénzt kapott töltőállomásra

 

Nyíregyháza önkormányzata 25 millió forintot nyert elektromos töltőpontok kialakítására. Erről már dr. Kovács Ferenc beszélt. A polgármester elmondta, az év végére így az üzletház mellett, a Kossuth tér közelében is ingyenesen lehet majd az elektromos kocsikat tölteni, és a zöld rendszámú autókkal parkolni. – A belvárosban 10 töltőállomást építünk, ha minden jól megy, már karácsonyig, de ez attól függ, hogy jövő héten el tudjuk-e indítani a beszerzési eljárást és a szállítási határidők hogyan alakulnak. Úgy tekintjük, hogy ez az első fontos lépés, de az önkormányzat programjába már korábban beépült, hogy a környezetvédelemre, környezettudatosságra odafigyeljünk – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

 

Országos hálózat épülhet

 

Nemcsak Nyíregyházán, hanem az egész országban egyre több elektromos töltőállomás jöhet létre. Ezt erősítette meg dr. Aradszki András. Az energiaügyekért felelős államtitkár elmondta, a kormány tervei szerint rövidesen 80 kilométereként lehet majd tankolni. – Az a célunk, hogy Magyarország elektromos autókkal is átjárható legyen és autópályákon, főutakon 80 km-es távolságonként lenne töltőállomás, elektromos töltőállomás, ami pontosan elegendő ahhoz, hogy bárki gond nélkül el tudjon indulni, tegyük fel Hegyeshalomtól Nyíregyháza irányába. Egy elektromos autóval így át tudja szelni az országot – magyarázta dr. Aradszki András.

 

Az államtitkár hozzáfűzte, a gyorstöltő kialakítást célozták meg, mert ez biztosítja a gyors közlekedést. Majd arról is beszélt, hogy Magyarország a térségben vezető szerepet kíván betölteni az e-mobilizáció területén.

 

Z. Pintye Zsolt