Tanszervásárlás – Az alsósok kezdték meg a szezont
Fotó: Szarka Lajos

Megkezdődött a tanszervásárlás szezonja, a szülők sorra érkeznek a gyermekeikkel, hogy beszerezzék az iskolatáskát, füzeteket, tollakat, egyéb fontos kiegészítőket. Az árak az előző évekhez képest nem, vagy kis mértékben emelkedtek, sőt vannak olyan termékek, melyeknél csökkentek. A legtöbb papírszaküzletben a kínálat állandó, így akár az iskolakezdést követően is meg lehet tenni a nagybevásárlást.

A digitalizációs átállás még nem váltotta fel a kézírást – erre esküsznek a szakmabeliek, éppen ezért sokan járnak papírszaküzletekbe, augusztus elején az általános iskolás alsósok kezdik meg a tanszervásárlási szezont. A tapasztalat szerint augusztus második felétől keresik fel legtöbben ezeket a boltokat. A tanszerek ára – feltehetően a kedvező forint árfolyamnak köszönhetően – nem különösen emelkedett, sőt, a tulajdonos szerint olyan termékek is vannak, melyek ára csökkent. Ugyanakkor az iskola előtti bevásárlás még mindig komoly költségekkel jár, főleg, ha az iskolatáskát is újonnan szerzi be valaki. Az alsósok a ceruzákat és a füzeteket viszik nagy számban, a felsősök a körzőt, vonalzót és egyéb, a matematikaórán használatos eszközök között válogatnak.

„Manapság a könyvkötés nem divat. Egyrészt a tankönyvek is olyan színes borítóval készülnek, hogy nincs értelme eltakarni, és a füzetek is. Normál, egyszerű borítójú füzeteket alig vesznek, mindenki a mintás füzeteket keresi, amin valamilyen állat, virág, szép kép van és mutatós a gyerekeknek. A kisebbeknek inkább a kutya, cica, a nagyobbaknak pedig inkább a természetfotók tetszenek” – nyilatkozta Csalami István, a Leporello Papírszaküzlet tulajdonosa.

Előfordul, hogy valaki megvárja az iskolakezdést és a tanítók útmutatását, hogy milyen tanszereket érdemes beszerezni. A kínálat a legtöbb írószerüzletben ekkor is széles, így aki lemaradt az augusztusi nagybevásárlásról, pótolhatja szeptemberben is.

Kapcsolódó galéria

Tanszervásár iskolakezdés előtt 2024