Tányéron a múlt hazai ízei
Borscs leves, strudli és csavart fánk is tányérra kerül a Sóstói Múzeumfaluban. A skanzenben szeptember 10-én szervezik meg A régi Magyarország ízei gasztronómiai fesztivált. A hétvégi rendezvényen a tájjelegű magyar és nemzetiségi konyha ételeit kóstolhatják meg az érdeklődők.

Gasztrokirándulás

 

Térben és időben is kirándulhatnak azok, akik vasárnap kilátogatnak Sóstóra. A Múzeumfaluban ismét megrendezik azt a gasztronómiai fesztivált, amely a régi Magyarország étkeit is bemutatja. A rendezvény hivatalos tájékoztatóján dr. Ulrich Attila alpolgármester azt mondta, szükség van egy-egy olyan rendezvényre, amely nagy- vagy éppen dédszüleink világába repít minket vissza, hiszen ma már kevés étel készül például kemencében. Az alpolgármester szerint A régi Magyarország ízei elnevezésű gasztronómiai fesztivál tavaly nagy sikerrel indult hagyományteremtő útjára, hiszen 2016-ban több mint háromezer ember látogatott ki a rendezvényre, amelyet idén továbbfejlesztenek a szervezők. Dr. Ulrich Attila hozzátette, az önkormányzat is támogatja ezt a fesztivált, amely hagyományápoló és -teremtő is, hiszen olyan ételeket is bemutat, amelyekkel már nem találkozhatunk a hétköznapokon.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Főzőverseny is lesz

 

Idén 24 csapat méri össze gasztronómiai tudását és a látogatók dönthetnek A fesztivál legízletesebb étele cím odaítéléséről. A rendezvényen nemcsak tájjellegű magyar étkek lesznek; különböző nemzetiségi konyharemekekkel is megismerkedhetnek a skanzen látogatói. Lesz például borscs, azaz ukrán céklaleves és német strudlit is lehet majd kóstolni. Persze a megyebeli finomságok sem maradnak ki: a szatmári, szilvalekváros csavart fánk is tányérra kerül a Sóstói Múzeumfaluban. Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója elmondta, valamennyi magyarországi, szabadtéri skanzent meghívták, így például zalaegerszegi finomságokat vagy akár szennai prószát is kóstolhatnak az érdeklődők.

 

Színes kísérőprogramok

 

A konyhaművészeten túl a faluközpontban és az Árpád-kori településrészen színes programok várják majd a kikapcsolódni vágyókat. A gyerekek középkori és népi játékokat próbálhatnak ki, valamint különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Emellett lesz népzenei koncert és terelőkutya bemutató is. A Sóstói Múzeumfalu gasztrorendezvénye vasárnap 10 órakor kezdődik.

Dér Vivien