Tapia-Soto Cristina Victoria szavaló sikere

– Biztosan sokat mondták már, nagyon különleges neved van. Mesélnél az eredetéről?

– Édesanyám magyar, apukám pedig chilei és az ottani hagyományok és névadás szerint a gyermek az apa és az anya első vezetéknevét kapja összekapcsolva. Ha ezt a hagyományt követjük, nekem Tapia-Papp lett volna a vezetéknevem, de ez nem hangzik jól, ezért a magyar hagyományokat követték a szüleim és az apukám nevét kaptam. A keresztnevet illetően már a chilei hagyományokat követték a szüleim, hiszen ott 2-3 nevet adnak a kisbabának, és azt is figyelembe vették, hogy azok jól hangozzanak minden nyelven.

 

MÁR ÓVODÁSKÉNT KEDVELTE A VERSEKET

 

– Mikor kezdett foglalkoztatni az irodalom és a szavalás?

– Már óvodás koromban is sok verset tudtam, amikor pedig iskolás lettem, elkezdtem versenyezni. Az anyukám is szavalt ebben a korban, ezért jól fel tudott készíteni, és bevallom, ezáltal az irodalom a kedvenc tantárgyammá vált. (mosolyog)


FALUDY GYÖRGY VERSÉVEL NYERT

 

– Az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium próza- és versmondó versenyén első helyezést értél el Faludy György Tanuld meg ezt a versemet alkotásával. Hogyan készültél a megmérettetésre?

– A verset anyukámmal együtt választottuk ki. Mielőtt elkezdtem volna tanulni a szöveget, többször átolvastam és részletesen elemeztem, hiszen ahhoz, hogy valaki jól tudjon előadni és át tudja érezni a hangulatot, meg kell érteni, hogy miről szól a mű. Ha ez megvan, jöhet a szövegtanulás, a hangsúlyozást pedig egészen a verseny napjáig folyamatosan alakítottam és finomítottam, hogy a lehető legtökéletesebb legyen. Ebben sokat segített irodalomtanárom, Karafa Sándor.

 

MEGÉRTETTE AZ ALKOTÁS IGAZI MONDANIVALÓJÁT

 

– Mit gondolsz, mi volt az a plusz a produkciódban, amiért végül a dobogó legfelső fokára állhattál?

– Ezt én sem tudom igazán... (mosolyog) A zsűri elmondása szerint jól megértettem a vers üzenetét, és ezt sikeresen át is tudtam adni. Azt hiszem, merni kell megnyílni a közönség előtt, és önmagunkat adni, ez lehet a titok nyitja.


LÉGZŐGYAKORLATOKKAL KÉSZÜL A SZEREPLÉSRE

 

– Mit ajánlassz azoknak, akik lámpalázzal állnak ki a nagyközönség elé, hogy győzzék le félelmüket?

– Ha jól felkészültek vagyunk és biztos a szövegtudásunk, akkor nincs ok aggodalomra, nem szabad engedni, hogy a lámpaláz eluralkodjon az elmén. Színpadra állás előtt érdemes elvégezni néhány légzőgyakorlatot, ezzel lelassul a pulzus és az izgalom is alább hagy.

 

SZÍNMŰVÉSZI ÁLMOKAT DÉDELGET

 

– Vannak-e további terveid a szavalással kapcsolatban?

– Nagyon szeretném további versenyeken megmérettetni magam. Úgy érzem, ez az iskolai siker lendületet adott ahhoz, hogy tovább folytassam ezt az utat. A legnagyobb álmom pedig, hogy egyszer igazi pódiumra állhassak, és filmszínésznő lehessek. (mosolyog)

Farkas Fanni