Tapintható Nyíregyháza

A Római Katolikus Társszékesegyházról Lengyel Tibor szobrászművész már korábban elkészítette a makettet. Pénz hiányában azonban nem kerülhetett ki a templom elé. Most a nyíregyházi önkormányzat, az egyház és civil szervezetek összefogásával, illetve Bak Tibor támogatásával végleges formát nyert az alkotás, és helyet kapott Nyíregyháza belvárosában.
– Személyesen kötődöm a templomhoz, húsz évvel ezelőtt itt avattak cserkésszé – mesélte Bak Tibor. – Úgy gondolom, hogy Lengyel Tibor alkotásának itt van a helye. A látható dolgok nem mindenki számára láthatóak, a tapinthatóak viszont legtöbbünk számára tapinthatóak. Ez egy csodálatos építmény, majdnem 100 éve fennáll, és a belső világképükben azoknak is meg kell ezt érezniük, akik ezt szemmel nem tudják látni.

Lengyel Tibor szobrászművész azt mondta: miközben a makettet készítette, gondolt arra, hogy arról a vakok és gyengén látók hogyan tudják megismerni Nyíregyháza Római Katolikus Társszékesegyházát.
– Különleges feladat volt ezt a makettet elkészíteni – mondta Lengyel Tibor. – Néha behunytam a szemem, és próbáltam a kezemmel érzékelni azt, hogy hogyan fogják ezt a kis épületet a látássérültek kitapintani. Nagyon érdekes élmény volt.

[REKLAM]

A Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházról készült makettet ünnepélyes keretek között leplezték le. Egy makett már díszíti a belvárost és segíti a látássérültek tájékozódását. A templomról készült alkotás szintén jól tapintható, és azon Braille írással tájékoztató szöveget is olvashatnak a vakok és gyengén látók.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta: fontos, hogy a városban a nevezetességeknél legyenek ilyen alkotások, nemcsak a látássérültek, hanem a többségi társadalom számára is.
– Ez az alkotás, amit ma felavattunk, több mint 10 éve kallódott egy raktárban, mesébe illő története van – mondta dr. Kovács Ferenc. – Most az önkormányzat, az egyház és civil szervezetek összefogásával és vállalkozói segítséggel méltó helyen el tudtuk helyezni.

A tervek szerint Nyíregyházán egy újabb makett is segíti majd a látássérültek tájékozódását, ez Sóstógyógyfürdőre kerül majd.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)