Tárogatós Világtalálkozó kezdődött Vaján

Ismert dallammal köszöntötték az V. Tárogatós Világtalálkozó résztvevőit szerda délután Vaján. Miközben megszólaltak a hangszerek, a vendégek bevonultak a találkozó megnyitójának helyszínére, a vajai református templomba.

A tárogató, vagy ahogy régebben hívták, a töröksíp összeforrt a magyarsággal, a kutatók azt mondják, már a honfoglalás korában is használták. Az elmúlt évszázadokban pedig szólt a csatákban, a szabadságharcokban, mulatságok idején, de az elhunytakat is ez a hangszer kísérte utolsó útjukra. A tárogató éppen ezért a hungarikumok közé is bekerült. Ezt mondta megnyitó beszédében Nagy Csaba, az esemény egyik szervezője. A Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke hangsúlyozta, a világtalálkozó azért is fontos, mert ráirányítja a figyelmet a tárogatóra és a népzenei hagyományokra.

– Mindenki játszik magyar történelmi zenét, népzenét és természetesen mindenki a saját kultúrájának népzenéjét játssza ezen a hangszeren. Egyébként nemcsak népi hangszer a tárogató, jó 100 évvel ezelőtt a klasszikus hangszerek rangjára emelkedett az ebben a formában, megreformált formában újjászületett tárogató. Ez a hangszer így valóban hungarikum, hiszen Magyarországon születik meg, Budapesten, a Stowasser és Sunda hangszergyárakban – tette hozzá Nagy Csaba.

A tárogatós világtalálkozóra a történelmi Magyarország vidékei mellett Németországból, Svájcból, Franciaországból, Angliából, Csehországból, valamint az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek vendégek 140-en. Öt napig különböző szakmai előadásokon vesznek részt és közben próbálnak is. A következő napokban ugyanis közös hangversenyeket adnak országszerte összesen 9 helyszínen. A rendezvény megnyitóján részt vett dr. Kövér László is. A Magyar Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében azt mondta, a magyar néplélekben a tárogatók hangját évszázadok óta a magyar szabadság hangjával azonosítják. A világtalálkozóra érkezett művészekhez szólva úgy fogalmazott: a tárogató hangját és üzenetét ma már nemcsak a magyarok, hanem a Kárpát-medencei szomszédai és a nagyvilág számos más országában élők közül sokan értik és értékelik.

[REKLAM]

– Sokunknak meggyőződése, hogy sem Európában, sem a nagyvilágban nemzeti kultúrák nélkül nincs nemzeti azonosságtudat, azt is közösen valljuk, hogy nemzeti azonosságtudat nélkül nincs időtálló nemzeti teljesítmény sem, és mindannyian tudjuk, hogy nemzeti teljesítmény hiányában nem lehet sikeres egyetlen nemzetközi együttműködési forma vagy szervezet sem. Ezen okokból a tárogató hangja nemcsak a múltról, hanem a jövőről is szól, nemcsak rólunk, magyarokról, nemcsak Magyarországról, de tágabb otthonunkról, Európáról is szól – mondta a házelnök.

A tárogatósok első közös koncertjüket július 3-án tartják a sárospataki Rákóczi-várban 18 órától, de lesz koncertjük Nyíregyházán is. Július 5-én este a Sóstói Múzeumfaluban szólnak majd a tárogatók. A világtalálkozón részt vevők emellett Szerencsen, Gyöngyöspatán, Budapesten, Pécsen, Siklóson, Nagyharsányban és Balatonföldváron lépnek majd fel.

Z. Pintye Zsolt