Társasházak napja
A Társasházak napja elnevezésű országos tájékoztató kampányhoz a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozik. Szeptember 18. és 20. között az igazgatóság négy kirendeltségén minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel.

 

A tűzoltók egész évben sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása, azonban gyakran mégis több százezer forintos bírságot kell súlyos, vagy ismétlődő hibák miatt kiszabni. A Társasházak napja elnevezésű országos tájékoztató kampányhoz a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozik. Nagy József a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a lakóházakban a biztonság minél jobb és magasabb szintű legyen. Ezért szeptember 18. és 20. között az igazgatóság négy kirendeltségén 10-től 16 óráig minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

371 LAKÁSTŰZ, 27 SÉRÜLT, 2 HALOTT

 

A tájékoztató akciót beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, a megyében idén eddig 371 lakástűz volt, ezek kapcsán 27 ember szenvedett sérülést, ketten pedig életüket vesztették. A nyíregyházi kirendeltséghez 40 település tartozik, a társasházakban hat évente végeznek tűzvédelmi hatósági vizsgálatot.
Gerebenics Károly a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kiemelte, hogy a megyeszékhelyen 140 lépcsőházban közel 30 ezer ember él. Illetékességi területükön idén 148 tűzesetben kilencen sérültek meg és egy ember halt meg.
Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a társasházban hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a kukát, vagy éppen a virágot, az most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napján választ kaphat.

Szoboszlai Tibor