Tartalékosok Napja – Közös futással indult a Magyar Honvédség rendezvénysorozata
Fotó: Szarka Lajos

Közös futással indította a Tartalékosok Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatát a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred szerda reggel, Nyíregyházán. A csapathoz az ezred alegységei és a baktalórántházi kadétok is csatlakoztak, hogy együtt teljesítsék a Nyíregyháza–Tokaj szakaszt.

A lényeg, hogy együtt futhatnak

Futva indult a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Tokaj felé, a rendezvénysorozat nyitásaként. A Tartalékosok Napját hivatalosan október 4-én ünnepli a Magyar Honvédség, 1848-ban ezen a napon tízezrek vonultak be önként katonának Kossuth Lajos szegedi toborzó beszédének hatására. Ragány Róbert alezredestől, az ezred törzsfőnökétől megtudtuk: a programok legfontosabb célja az, hogy népszerűsítsék a lakosság számára a honvédséget.

A tartalékos honvédek napja alkalmából tartott rendezvénysorozatunk első állomása az ezredfutás, melyet tavaly is megcsináltunk. Tervünk most is az, hogy megközelítőleg egy 56 km-es távot lefussunk, természetesen szakaszokban. Itt az ezredünk és alegységei, valamint a baktalórántházi kadétok futnak, melynek célja nem az, hogy időre lefussuk, hiszen nem a stoppernek futunk, hanem egymásnak. Ebből az 56 km-es távból, melyet 3 km-es szakaszokra bontottunk, mindenki annyit vállal, amennyit szeretne. A legfőbb célunk, hogy egységesen és együtt mozogjunk, aki becsatlakozik, az is együtt tudjon haladni a csapattal, s ez jelképezi a mi összetartozásunkat, illetve az egységet – mondta az alezredes.

A futás után, csütörtökön egy lövészbajnokságot tartanak Újfehértón a Honvéd Sportegyesület szervezésében. Október 4-én, pénteken Sényőn zárják majd a rendezvényt a helyi önkormányzat sporttelepén. Itt a katonák egy focibajnokságon vehetnek részt, melyre meghívást kapott két kadétcsapat és a társfegyveres szervek csapatai is.

Fontos a tartalékosok bevonása

Miklós Bence főtörzszászlós szerint szükséges, hogy a tartalékosokat ilyen jellegű eseményekre is elvigyék.

Nagyon fontos a 2. Területvédelmi Ezred számára a tartalékos állomány bevonása nemcsak kiképzésekbe és társadalmi kapcsolatok ápolásába, hanem a különböző sportrendezvényekbe is. A tartalékos rendszerrel itt már több éve dolgozunk, alakítjuk, növeljük létszámukat és kiképzési szintjüket emeljük. Ezeknek az egyik alappillérei az ilyen közös sportprogramok. A tartalékos állományon belül ebben az évben ezen a rendezvénysorozaton először vesznek részt a kadétok. A kadétrendezvények és társadalmi célú programok nagyon népszerűek ebben a vármegyében. Nagy sikere is van a kadét programnak, melynek keretén belül a sporteseményeken való közös szereplések a hivatásos szerződéses és tartalékos katonák bevonásával történik, ez az egész rendszer fejlesztését szolgálja – tette hozzá a főzászlós, s elárulta: idén új elemként a sportszázad is bekapcsolódik a programokba, melynek tagjai már a futáson is részt vettek.

Sportolóként és katonaként is képviselheti hazáját

Kovács Richárd tartalékos szakaszvezető ökölvívó olimpikonként úgy gondolja: egy ilyen esemény sok sportolónak adhat segítséget.

Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, év elején jött a felajánlás, hogy csatlakozhatok a sportszázadhoz, már az olimpia előtt szerződésben álltam velük. Sok sportoló számára nagy segítség lehet egy ilyen lehetőség, s én magam is össze tudom kapcsolni ezt az ökölvívással. Már az olimpián is hazámat képviselhettem, de most, hogy bekerültem ebbe a századba, így is tudom szolgálni Magyarországot – mondta az olimpikon.

Kovács Richárd sportolóként azért is tartja fontosnak a futást, mert így együtt mozoghat bajtársaival, ezzel ráadásul az összetartást is demonstrálhatják, valamint azt is megmutathatják, hogy milyen erős a Magyar Honvédség. A Tartalékosok napi rendezvénysorozat nemcsak Szabolcs-Szatmár-Beregben, hanem az ország összes vármegyéjében zajlik, az október 4-i fő esemény pedig Budapesten lesz majd.

Kapcsolódó galéria

Ezredfutás Nyíregyházán 20241002