Tavaszias idővel zárul a március

Az idei március meglehetősen szeszélyesre sikeredett: kemény fagyokkal indult a hónap befagyott a Balaton. Ezt követően ugyan néhány napig megízlelhettük a tavaszt, kialakultak az év első zivatarjai. A hónap középen azonban újabb lehűlés érkezett, északkeleten hóvihar tombolt, de máshol is havazott az országban.

Március utolsó hete azonban már végre tavaszt ígér számunkra, legalábbis, ami hőmérsékletet illeti. Az igazi napsütéses idő még várat magára, az esernyőkre viszont gyakran szükségünk lehet az előttünk álló héten.

Hétfőn a felhőké lesz a főszerep, melyekből főként a középső országrészben eshet helyenként zápor, gyenge eső. A nap leginkább északkeleten bújhat elő. Gyenge lesz a keleti, északkeleti irányú légmozgás. Délután pedig 6-12 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Lassan vége a fagyos reggeleknek

Kedden már inkább gomolyfelhős időre kell készülni hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Többfelé előfordulhat kisebb eső, zápor. A nyugati határ közelében kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Feltámad az északnyugati szél. Hajnalban már nem kell fagyra számítani, 1-5 fok között alakulhatnak a minimumok. Napközben 8 és 13 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Szerdán egy nyugat felől érkező melegfront okozhat több helyen esőt, záporokat. Néhol zivatar kialakulhat.

Kevesebb csapadékra délen készülhetünk, délután délnyugaton hosszabb időre a nap is kisüthet. Többfelé megerősödhet a délnyugati szél, mely melegebb levegőt hoz térségünkbe. Így délután már 7-16 fokos maximumokat mérhetünk.

Csütörtökön északnyugat felől egy hidegfront érkezhet erős, helyenként viharos északnyugati széllel, és többfelé esővel. Jelentős lehűléstől azonban nem kell tartani: 6-13 fok valószínű a nappali órákban.

A tavasziasan enyhe idő a hétvégén is ki fog tartani, eső, zápor azonban továbbra is kialakulhat.


Forrás: idokep.hu