Távhőfejlesztésben is az élen járunk

Csőcserék és hőközpontok felújítása. Az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre a Nyírtávhő annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz olcsóbban és biztonságosabban jusson el a távhő és a meleg víz Nyíregyházán. A cég ügyvezetője arról számolt be, hogy 5 év alatt több mint egymilliárd forintból 5 kilométer csövet cseréltek ki, miközben az okos mérésben országosan is példaértékű előrelépés történt a szabolcsi megyeszékhelyen.

– A távfűtési vezetékhálózat több mint 10 százalékát és dominánsan a legnagyobb vezetékeket sikerült kicserélni, jelentősen növelve az üzembiztonságot. Hőközpontokat újítottunk fel, és az egyik legnagyobb eredményünk, hogy Nyíregyházán az országban legelső alkalommal megvalósult költségosztó és használati melegvízmérő oldalon a „smart metering”, az okos mérés, tehát ezek a távleolvasású mérők kihelyezése a lakossági fogyasztók körében 100 százalékos – mondta Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

A nyíregyházi távhőberuházások eredményei mellett többek között a piaci környezet és a jogszabályok változásai, illetve az uniós energetikai direktívák kerültek fókuszba a 11. regionális távhőkonferencián. A Váci Mihály Kulturális Központban neves szakértők tartottak előadásokat a szakma képviselőinek. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke azt mondta, jó hír, hogy a 2014-ben kezdődött uniós gazdasági ciklusban a kormányzat 43 milliárd forint pályázati forrást kínál a szektor számára. Ebből véleménye szerint évente akár 15 milliárd forint értékű fejlesztés is megvalósulhat országszerte, amire nagy szükség van.

– Az elavult vezetékhálózatot ki kell cserélni korszerű, alacsony veszteségű távvezetékekre, és ezzel nemcsak az energiahatékonyság, hanem az üzembiztonság is nő. A hőközpontokat folyamatosan korszerűsíteni kell. Sőt, ahol nincsenek szétválasztva a hőközpontok, ahol egy hőközpont több épületet, nemcsak egyet lát el, ezeket a hőközpontokat szét kell választani, és meg kell teremteni az egy hőközpont, egy épület megoldást – hangsúlyozta Orbán Péter, a MaTáSzSz kormányzati és közkapcsolatokért felelős menedzsere.

Nyíregyháza önkormányzata támogatja a távhőszolgáltató fejlesztéseit. A város vezetése úgy véli, nagyon fontos, hogy minél olcsóbban és jobb minőségben szolgálja ki a városlakókat és cégeket. Dr. Ulrich Attila szerint az, hogy olcsóbb lett a szolgáltatás, a szakembereknek is köszönhető.

– Az energia véges, azért is gondolom, hogy a szakemberek próbálkoznak nagyon sok olyan dologgal, amivel megpróbálják ezeket a költségeket normalizálni vagy csökkenteni. Ez központi kérdése lesz az emberi társadalomnak a következő 50–100 évben bizonyosan. Az pedig, hogy a jelen világban csökkentik az árakat, illetve normalizálódnak az egy főre jutó kiadási költségek, szerintem elsősorban a távfűtéses szakembereknek köszönhető – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A konferencián arról is szó esett, Nyíregyházán folytatódik a távhőszolgáltatás fejlesztése. A Nyírtávhő ugyanis újabb pályázati forrást nyert el a vezetékhálózat és hőközpontok felújítására.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)