Távhőnap és Erőművek Éjszakája pénteken – Egy környezetkímélő hőellátást ismerhetnek meg

A NYÍRTÁVHŐ Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. – a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége, illetve a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által kezdeményezett, évek óta megrendezendő eseménysorozat keretében – 2021. október 8-án (pénteken) 10–12 óra között a Kossuth téren tartja a Távhőszolgáltatás Napját. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 1-jei számában.)

 

Az országos rendezvénysorozatot azzal a céllal indították el, hogy a felhasználók és a nem távfűtéses lakásban élő városlakók is megismerjék a távhőszolgáltatást, mint potenciális energiaforrást.

Személyes tanácsadás

A távhőnap eseményein a szakemberek személyes tanácsadással állnak rendelkezésre, kvízkérdéseket tesznek fel az érdeklődő járókelőknek. Emellett oktatási intézményekben bemutatókkal, előadásokkal ismertetik a szolgáltatás energetikai, környezetvédelmi előnyeit, népszerűsítik a távhőszolgáltatást, mint az egyik környezetkímélő hőellátást. A távhőszolgáltató szakma életében az országos programok sorába illesztett rendezvény fő témája a távhőszolgáltatás jelenléte, a környezetre gyakorolt pozitív hatása.

Távfűtés: 55 éve

A Távhőszolgáltatás Napja mellett a NYÍRTÁVHŐ Kft. ebben az évben ünnepli a nyíregyházi távfűtési rendszer üzembe helyezésének 55. évfordulóját. Városunkban 1966 őszén az Erőműtől az Északi körútig, majd az Északi Alközpontig épített távvezeték segítségével indulhatott meg az első hőközpontokra kapcsolt tömblakások távhőellátása. Az akkori, néhány tucat lakás távfűtésével induló szolgáltatás a házgyári technológia megjelenésével rohamos fejlődésnek indult, a nyolcvanas évekre már tízezres nagyságrendű, a kilencvenes évektől pedig már közel 16 ezer lakás kiszolgálásával működik. A távhőszolgáltatás a nyíregyházi energiaellátás meghatározó tényezőjévé vált, piaci részesedése 50 százalék körülire tehető.

Meglátogatható az erőmű

A hőtermelés feladatait azóta is külön szervezet, a Bethlen Gábor utcai erőmű üzemeltetője végzi. A rendezvénnyel egyidejűleg tartják a Veolia Magyarország Kft. által szervezett Erőművek Éjszakája programot, mely a városlakók számára nyújt lehetőséget a Nyíregyházi Erőmű megismerésére, szervezett helyszíni látogatás keretében.