Távol-Keleten a Banchieri

Különösen kedves és megtisztelő felkérés érkezett Hong Kongból, ahol a 2017. évi Ifjúsági és gyermekkórusok világfesztiváljára hívták őket bemutató együttesként július 15-től 22-ig. A Cantemus Kórusintézmény kapcsolata több évre nyúlik vissza az ottani zenei szervezőkkel, akik az idei nemzetközi versenyre a Banchierit hívták meg díszvendégnek. Az együttes énekelt a nyitó- és a záróhangversenyen, valamint két félidős koncertet is adott nagy létszámú közönség előtt.

A szakembereknek bemutatófoglalkozást tartottak a Kodály-módszerről és az intonáció tisztaságáról. Az együttes művészeti vezetője – Szabó Soma Liszt-díjas karnagy –, zsűritagként is közreműködött a kórusversenyen. Főleg kínai, hongkongi, tajvani és indonéz együttesek szerepeltek a nagyszabású fesztiválon, amelynek legalább 3500 résztvevője volt. Egészen elképesztően magas színvonalú műsorokat is hallhattak az együttes tagjai. Volt olyan kórus, amely négy szólamban kristálytisztán énekelt, s még bemutatott mellette valamilyen koreográfiát is. A Banchieri műsorának összeállításakor arra törekedett, hogy az igényes kultúrát képviselje a távol-keleti városban, amelyben jelentősek az amerikai kulturális hatások. A nyíregyházi énekegyüttes repertoárjában szerepeltek reneszánsz művek, madrigálok, XX. századi zeneszerzők alkotásai, de azért nem hiányoztak a játékosabb, viccesebb előadásmódot igénylő szerzemények sem, amelyek mindig nagy közönségsikert arattak.

Az együttest tapsvihar és örömujjongás fogadta a fesztiválon. A fellépés előtt mindez még csak a jól felépített hong-kongi propagandának volt köszönhető, a koncert után pedig a valóban magas színvonalú produkció miatt zúgott a vastaps és zengett az ováció. A szállásra és az ellátásra sem lehetett panasza az együttesnek, mint ahogy a többi résztvevő kórusnak sem, hiszen a négy csillagos, 81 emeletes szálloda ötvenharmadik emeleti hálószobájából egészen elképesztő hong-kongi látkép tárult a szemük elé. Az együttes hong-kongi hazaérkezését követően Szabó Soma művészeti vezetőre még várt egy tajvani utazás is, ahol szintén zsűritagként vett részt egy nemzetközi kórusversenyen.

Szilágyi Szilárd – Banchieri Singers