Tehetséggondozás felsős fokon: MCC

Egy hely, ahol játszva tanulhatsz és barátokra lelhetsz? Egy hely, ahol kipróbálhatod magad tudósként, tévériporterként vagy akár mentősként? Kaland, Közösség, Kihívás! Tehetséggondozás felsős fokon – ezekkel a hívószakkal ajánlják a felső tagozatosok figyelmébe a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány gondozásában működő Fiatal Tehetség Programot.

 

A tavaly Nyíregyházán is elindult program részleteiről a helyi képviseletvezető, Vargáné dr. Bosnyák Ildikó adott tájékoztatást. Eszerint a komplex képzési rendszerük keretében ötödik osztályos kortól kínálnak élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzést felső tagozatos diákoknak. Céljuk, hogy diákjaikkal megismertessék napjaink legfontosabb életterületeit, ezáltal bővítsék érdeklődésüket a világ és egyéni tudásuk fejlesztése iránt. Programjuk révén segítsék őket a továbbtanulásra való felkészülésben, pályaválasztásban, az életükben való érvényesülésben.

 

Inspiráló környezet

A FIT-nek köszönhetően a diákok megtanulnak például újraéleszteni, a pénzzel bánni, kipróbálhatják magukat riporterként, megismerkedhetnek a robotika tudományával vagy a jövőkutatás rejtelmeivel; szemléletformáló, fejlesztő tréningeken vehetnek részt. A képzés minden második szombaton személyes jelenlétet igénylő foglalkozásokra épül, emellett az otthoni tanulást lehetővé tevő online oktatási anyagokkal egészül ki. Nyíregyházi oktatási központunk olyan lehetőséget kínál a diákok és a szülők számára, ahol inspiráló, korszerű környezetben és barátságos közösségben bontakozhatnak ki a jövő tehetségei.

 

Ingyenes tehetséggondozás

A képviseletvezető hozzátette, iskolai oktatásban nem tanított témakörök, beszédközpontú angoloktatás, személyre szabott fejlesztés, valódi közösség várja a diákokat. Oktatási programjuk a résztvevők számára teljes mértékben ingyenes, ez a hétvégi foglalkozásokon és a nyelvórákon túl a program során kiadott segédanyagokra és az e-learning rendszer használatára is kiterjed. – A FIT Programra – ahogy a Mathias Corvinus Collegium minden képzésére – jellemző a nagyfokú szellemi szabadság, függetlenség. Oktatási tevékenységünkben kizárólag a szakmai-pedagógiai szempon­tok érvényesülnek, a tehetséggondozást, a teljes élet elérését, az egyéni kiteljesedést tartjuk szem előtt. Diákjainkat napjaink fontos területeivel ismertetjük meg, célunk, hogy a közösségben való tanulás mellett feltérképezzük az egyéni érdeklődési köröket, fejlődési igényeket és lehetőségeket. Moduljaink egymásra épülnek, ezzel elősegítve az egy-egy témakörhöz kapcsolódó ismeretanyagok szélesebb körű megismerését, a tudásanyag elmélyítését.

 

Cselekedve tanulás, élménypedagógia

Pedagógiánk a learning by doing, a cse­lekedve tanulás elvét és az  élménypedagógiát helyezi középpontba. Diákjaink képzésünkön a nem-formális edukáció eszközeivel, a tantermi oktatásban nehezebben megvalósítható munkaformákkal (páros és csoportmunka, projektfeladatok stb.) találkozhatnak, és nagy hangsúlyt fektetünk a játékosságra. Képzésünk blended-lear­ning, vagyis a kombinált oktatás alapján működik, a kontaktalkalmakat e-learning-tananyagok támogatják. Diákjaink így saját időbeosztásuknak megfelelően, rugalmas, de jól strukturált keretek között egyénileg is elmélyülhetnek a képzési alkalmakon szerzett ismeretekben. Ezt korosztályra szabott, változó nehézségű játékos feladatok és összefoglaló videók biztosítják. Célunk, hogy a Fiatal Tehetség Program képzési időszakának végére diákjaink megtalálják érdeklődésüknek és képességeiknek legmegfelelőbb kibontakozási lehetőségeket, illetve széles rálátással és gyakorlati tapasztalatokkal bírjanak mindennapi világunkhoz szervesen kapcsolódó szakterületeken, és ezek mellett a későbbi tudatos pályaválasztást is elősegítsük – fogalmazott Vargáné   dr. Bosnyák Ildikó.

 

Jelentkezni június 30-ig lehet a  fit.mcc.hu  oldalon, a mostani negyedikeseknek. Az elkövetkezendő hetekben felkeresik az iskolákat és a pedagógusokat, valamint megtalálhatják őket április 28-án, pénteken a Kossuth téren, a Tavaszi Zsongás rendezvénysorozat keretében is. Ott választ kaphatnak a kérdéseikre is személyesen a szülők.