Téli gyermekétkeztetés – 645 iskolás részesül az önkormányzati ellátásban
Fotó: Illusztráció

A téli szünet 7 munkanapjára, december 22–31-ig szállít élelmet a rászoruló gyerekeknek a nyíregyházi önkormányzat. Majdnem ezer forintra egészíti ki a 285 forintos állami normát, mely az egyéb támogatásokkal 31 millió forintos tétel a költségvetésben. Most, a téli szünet előtt ismét jelentkezhetnek december 21-ig azok, akik rendkívüli gyermekkedvezményben részesülnek, és igénylik a napi élelmet.

Fontos meghatározni a gyerekek azon körét, akiknek a törvény szerint a szünidő idejére élelmet kell biztosítson az önkormányzat. Most, a téli szünetben az általános és középiskolásokról van szó, hiszen az óvodákban és bölcsődékben nincs hivatalos szünet. Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben élő, közel 650 gyerek kaphat élelmet.

„Körülbelül a mai állapotnak megfelelően 430-an kérték. Arra biztatom a többieket, akik még élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, hogy december 21-ig jelezzék – akár a szociális osztályt felhívják, akár a Gyermekjóléti Központot – és meg fogja kapni a szünet alatt a gyerek az ételt, mely 7 munkanapot foglal magába. December 22-től a szünet végéig, december 31-ig. Ez azt jelenti, hogy előre csomagolt és fóliázott állapotban 10 és 11 óra között lesz kiszállítva mindenkinek a lakására, hogy ne kelljen kiosztási pontokon, pandémia idején menni ételhordóval, vagy ki sem mennek érte. A hozzáférhetőséget szeretnénk ezzel is javítani, pont a nagyon rászoruló csoportok számára” – fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester.

Alapvetően egy tartalmas fogásról van szó – jelezte az alpolgármester –, meleg, illetve melegíthető ételről, melyet a szülőnek kell igényelni.

„Ez a rendkívüli gyermekkedvezményben részesülőket takarja. Részben átfedés van a két csoport között. Aki úgy érzi, hogy jogosult, a jegyzőtől kérheti ennek megállapítását. Nagyon fontos, mert több támogatási formánál ez belépő. Ezeknek a gyerekeknek augusztusban iskolakezdésnél, majd novemberben pénzügyi támogatást is nyújtunk. A különböző szolgáltatások igénybevételénél, lásd gyermeküdülés Szigligeten, ők kisebb díjat fizetnek. Számtalan kedvezmény kapcsolódhat ehhez, és ezért aki úgy érzi, hogy beleesik ebbe a körbe – hatósági eljárás során történik ennek a megállapítása a jegyzőnél, egy évre előre –, érdemes kezdeményezni, mert utána a kedvezmények automatikusan járnak” – folytatta az alpolgármester.

A jelentkezés folyamatos, nincs dátumhoz kötve, hiszen váratlan élethelyzet bármikor bekövetkezhet egy család életében. Az imént sorolt, sőt, még ennél bővebb körű kedvezmények jól jönnek a nehéz sorsú gyerekek számára.