Temetőbehajtás és karácsonyi pályázat – Ülésezett az Idősügyi Tanács
Fotó: Szarka Lajos

A temetőlátogatással kapcsolatos több elképzelést és kérést intézett az Idősügyi Tanács titkára a megyei temetkezési kft. igazgatójához, illetve a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője tájékoztatta a szépkorúakat a karácsonyi pályázatokról. Emellett a korosztályok találkozójáról is szó esett a csütörtöki találkozón.

 

A temetőbe érkező 70 éven felüliek ingyenes behajtásával, és a védett sírok felkutatásával kapcsolatos volt az első napirendi pont az Idősügyi Tanács ülésén. A mozgáskorlátozottak és szépkorúak kedvezménye, illetve a nyíregyházi neves személyek sírhelyének felkutatása és védelme további pontosítást és szabályozást igényel. Egy biztos, nyitott a temető a közelgő emléknapok idején.

„2021. november 1-jén a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az Északi temetőbe gépjárművel reggel 7 és 10 óra között be lehet hajtani. Ez vonatkozik az időskorúakra, illetve a mozgássérült emberekre. Ebben az időszakban behajthatnak, és 11 óráig el kell hagyniuk a temető területét” – tájékoztatta az Idősügyi Tanács ülésének résztvevőit Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. igazgatója.  

Évek óta kiírja az önkormányzat karácsonyi programok megszervezésére azt a pályázatot, melyre jogvesztő hatállyal idén november 10-ig lehet jelentkezni, és december 31-ig megszervezni. November 18-án dönt majd arról a közgyűlés, hogy ki nyerte el a 30-tól 400 ezer forintig megítélhető támogatást. A keretösszeg 7 és fél millió forint.

„Elsősorban azt szeretnénk, hogy a generációk közelítsék egymást a különböző civil szervezetekben. Így általában iskolákkal, óvodákkal fognak össze a nappali ellátásban lévő idősek, tehát ilyen rendezvényekre számítunk, vagy gondolunk a rászorulókra. Akár mikuláscsomagot, vagy egyéb ajándékot valamilyen ünnepségen átadnak, tehát elég széles a célcsoport” – fogalmazott a pályázat kapcsán dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

Az Idősek Világnapja alkalmával ingyenes látogatást szervezett a szépkorúaknak az önkormányzat az állatparkba. Rengeteg köszönet érkezett az Idősügyi Tanácshoz a maradandó élményért. Ez is téma volt a hivatalos napirendeken túl.

„Az utcán megszólítanak. A moziból jöttünk ki, és ott is egy idős hölgy megfogta a karomat, hogy köszöni, mert ez olyan élmény volt, olyan szép volt, hogy nagyon örült neki. Ezért egy köszönőlevelet fogunk írni azoknak, akik ebben részt vettek. A másik dolog – most fogjuk szóba hozni –, hogy szeretnénk meghívni a diákpolgármestert. Ebben az a szándékunk, hogy egy kicsit a fiatalokat hozzuk össze az idősebb korosztállyal” – fogalmazott az Idősügyi Tanács titkára, Telepóczkyné Farkas Márta.

Vélhetően az Idősügyi Tanács következő ülésén a nagyszülők és unokák találkozójának fórumát készítik elő Ecsedi Noémi diákpolgármesterrel, illetve az iroda fiataljaival.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20211028