Temetőfejlesztések Nyíregyházán: az önkormányzat támogatásával több sírkert is megújult

2024-ben jelentős fejlesztések valósultak meg önkormányzati támogatással a nyíregyházi temetőkben, különösen az Északi temető Pazonyi úti oldalán, ahol a könnyebb áthaladás érdekében a bejáratot kiszélesítették és új illemhelyeket alakítottak ki. A városrészek sírkertjeiben napelemes térvilágítás és modern kamerarendszerek növelik a biztonságot, megelőzve a temetői lopásokat. A város temetői így korszerűbbé és biztonságosabbá váltak a látogatók számára.

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Temetkezési Kft. igazgatója ismertette, az év legnagyobb beruházása az Északi temető Pazonyi úti bejáratának átalakítása volt. A közel 33 millió forintos projektből 28 millió forintot az önkormányzat fejlesztési forrásként biztosított. Tavaly a Korányi úti bejárat újult meg, így most mindkét oldalon korszerűsítették a belépési lehetőségeket.

 

Északi temető: nagyszabású bejáratfejlesztés

A bejárat rekonstrukciójának célja a közlekedés átláthatóságának, valamint a gyalogosok, kerékpárosok és személygépkocsival közlekedők kényelmének és biztonságérzetének növelése volt. A felújítás során szélesebb bejáratot hoztunk létre, egy önálló gyalogossávot és egy korszerű beléptetőrendszert alakítottunk ki, valamint a kapu is megújult. A biztonságos közlekedés érdekében bejárat előtti kerékpárosút nyomvonalát áthelyeztük, és új illemhelyet is létrehoztunk, amely kulturált környezetet biztosít női, férfi és mozgássérült használók számára. Emellett a porta épülete is megújult, így a beruházás révén biztonságosabbá vált a közlekedés a Pazonyi úti bejáraton is nyilatkozta Pénzes Tibor.

 

Napelemes világítás és kamerarendszerek

Nemcsak az Északi temető, hanem a városrészek sírkertjei is jelentős fejlesztéseken estek át. A nyírszőlősi, nagyszállási és borbányai temetőkben napelemes térvilágítást telepítettek, amely környezetbarát megoldásként szolgál, és hosszú távon energiamegtakarítást biztosít. Az orosi és borbányai temetőkben korszerű kamerarendszert építettek ki, amelyek növelik a biztonságérzetet, és segítenek megelőzni a temetői lopásokat. Ezek a fejlesztések kifejezetten a lakosság nyugalmát és biztonságát szolgálják, különösen a látogatási időn túl.

 

A fejlesztések, beruházások folyamatosak

Az év végén a temetkezési kft. a temetők karbantartásához szükséges eszközök beszerzését végzi. Folyamatban lévő fejlesztéseink és beruházásaink során most, az év végéhez közeledve, elsősorban eszközpótló beruházásokat valósítunk meg, valamint olyan projekteket, amelyek jelentősen megkönnyítik az üzemeltetési tevékenységet és a gazdasági társaság működését. Például egy nagy teljesítményű ágdaráló berendezést vásároltunk, amivel a kertészeti park gondozása során keletkező gallyakat és kisebb ágakat kulturáltan és megbízhatóan tudjuk előkészíteni a megsemmisítésre tette hozzá az igazgató.

 

A zöldterületek növelése is fontos

A fejlesztések során kiemelt figyelmet fordítottak a fásításra is: a temetők zöldítésének részeként közel 100 facsemetét és 90 díszcserjét ültettek el, amely szervesen illeszkedik a polgármester 2018-ban indított fásítási programjába. Bár a program ekkor indult, a város zöldterületeinek bővítése már 2011 óta folyik. A kezdeményezés célja, hogy minden városrészben gyarapodjon a faállomány, így nemcsak a közterületek szépsége nő, hanem a levegő minősége is javul. Az elmúlt tíz évben közel ötezer fát ültettek el városszerte, a legutóbbi akciók keretében például a Bujtoson és a Kertvárosban hoztak létre új zöldterületeket, ezzel segítve a klímaváltozás elleni harcot is.