Temetői Főkönyv – Nőtt az átlagéletkor, egészségesebbek az emberek

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Szemán Sándor Nyíregyháza címzetes főjegyzője és Róka Zsolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője zárta le a Temetői Főkönyvet. Az Északi temető 1814 óta működik, a főkönyvet pedig 1930-tól vezetik. 2017-ben a temetőkben összesen 1261 temetés történt, ez az adat csupán egy minimális növekedést mutat az elmúlt évekhez képest.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Például 2015-ben 1259, tavaly 1232 volt ez a szám. 2011-től megváltoztak a temetkezési szokások, a koporsós temetések helyett sokan az urnást választják. Az átlagéletkor folyamatos emelkedést mutat az elmúlt 10 évben, a férfiak átlagéletkora 3, a nőké 2 évvel nőtt 2008-hoz képest.

Nőtt az átlagéletkora

Ebben az évben, 2017-ben gyakorlatilag az elmúlt évekhez hasonló temetési számokat rögzítettünk. Az urnás temetések száma továbbra is magasabb arányú, 58 százalék. A nemek aránya a férfiak rovására megfordult, ez azt jelenti, hogy férfiak többen haltak meg, mint nők. Az átlagéletkor megnőtt, ez azt jelenti, hogy valószínűleg az emberek egészségi állapota jobb, mint az elmúlt években.

– mondta el Róka Zsolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

Dr. Szemán Sándor Nyíregyháza címzetes főjegyzője ismertette a születési és házasságkötési adatokat, 514 házasságkötés történt és a nyíregyházi kórházban 3643 gyerek látott napvilágot 2017-ben.

Közelítünk a 120 ezres lakossághoz

Az elmúlt 5 év tendenciáinak felelnek meg azok az adatok, amelyeket most tártunk a sajtó elé és amelyet megismerhetnek majd a nyíregyházi emberek is. Úgy gondoljuk, hogy azok a pozitív változások, amelyek az elmúlt években jellemzőek voltak, azok folytatódnak. Nagy örömünk az, hogy a város lakosság száma nem csökken, sőt folyamatosan bombázzuk a 120 ezres álomhatárt, reméljük, hogy hamarosan el is érjük.

– mondta el dr. Szemán Sándor Nyíregyháza címzetes főjegyzője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, elégedett a 2017-es év adataival.

Úgy értékelem, hogy egy teljesen átlagos évet zártunk anyakönyvi szempontból Nyíregyházán. Ez egy nagyon pozitív és továbbra is jó irányba tartó tendencia, hiszen a lakosság száma nem csökken, enyhe emelkedést mutat, mint az eddigi évekhez hasonlóan. A házasságkötések száma az öt éves átlagnak megfelelően alakul, az elhunytak száma szintén. Egy jó szériában van Nyíregyháza és nem csökken, hanem továbbra is növekszik a lakosságnak a száma.

– mondta el Jászai Menyhért Nyíregyháza alpolgármestere.

Nyíregyháza a 23 megyei jogú város közül azon kevesek közé tartozik, ahol 1990 óta nem csökkent a népesség száma. A lakosság száma a 115 ezer főt 20 éve meghaladja, és bíznak abban, hogy a lakosságszám nemsokára eléri a 120 ezret.

 

Kanócz Rita