Tényleg biztosítás kell az elektromos rollerre? Itt vannak a részleteket!

2024 júliusától bizonyos rollerekkel csak érvényes kötelező biztosítással közlekedhetünk. A legfontosabb tudnivaló, hogy nem minden elektromos eszközre szükséges biztosítás, és jelentős különbségeket tapasztalhatunk a díjakat illetően. A Nyíregyházi Televízió annak járt utána, hogy mire kell odafigyelnünk, ha elektromos közlekedési eszközöket vásárolunk.    

A Dózsa György utcán található kerékpár szaküzletben többféle elektromos rollert vásárolhatunk. Ez a jármű egyre népszerűbb, használja kicsi és nagy, veszik hobbiból vagy éppen munkába járáshoz. A problémát az okozza, hogy sok esetben nem rendeltetésszerűen használják, a fiatalok nem egyszer ketten, sőt hárman is állnak rajta, mások pedig nincsenek tisztában azzal, hogy egy nagy teljesítményű roller felborulásával nemcsak magunkban okozhatunk kárt, hanem mások tulajdonában is.  

Valamit tenni kellett

Bancsi József biztosítási alkusz hozzáfűzte, az elektromos rollerek szabályozása már évek óta napirenden volt az Európai Unión belül, hiszen a rollerek elterjedésével együtt egyre gyakoribbá vált a jármű által okozott balesetek száma. Hangsúlyozni kell, hogy azokra az elektromos rollerekre kell biztosítást kötni, amelyeknek tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy saját tömege nagyobb, mint 25 kg, és legalább 14 km/h sebességre képes. Akkor sem ússzuk meg a kötelezőt, ha kiskorúnak veszünk rollert, hiszen akkor a szülőnek kell fizetnie a biztosítást.  

 

Blokkot adnak a boltban, a járműkereskedésben, de kérni kellene egy bizonylatot is, vagy van a rollerhez, vagy nincs, de kérni kellene, hogy milyen a súlya a járműnek és milyen tervezési sebességre van beállítva a sebesség határa. Mivel egy gyerek lenne a szerződő, akkor az édesapa vállalja ennek a biztosításnak a díját, akkor nyugodtan fizetheti

- mondja Bancsi József, az Optimus Kft. ügyvezetője

Ugyanez a szabályozás vonatkozik minden egyéb elektromos rásegítéssel működő eszközre is, például az elektromos egykerekű járművekre. Nem kell biztosítást kötni azonban az elektromos rásegítéssel működő kerékpárokra, a kizárólag mozgáskorlátozott személyek általi használatra szánt kerekesszékes járművekre, valamint a mozgáskorlátozott személy által vezetett e-moped járművekre.

Július 16-től kötelező

Az elektromos roller szabályozás értelmében a biztosítóknak június 8-ig kellett meghirdetniük a kötelező biztosításra vonatkozó tarifáikat, a változás pedig július 16-án lépett érvénybe. Ettől a dátumtól kell kötelező biztosítással rendelkeznie, ha forgalomba szeretné helyezni az elektromos rollerét. A szabályozás értelmében a saját felelősségünk a roller paramétereit ellenőrizni, és ez alapján biztosítást kötni, ha szükséges! A legolcsóbb rollerbiztosítás 10 ezer forint alatti összeget jelent, a legdrágábbakért több mint 100 ezer forintot is lehet fizetni. A rollerekre vonatkozó kötelező biztosítások díját, csakúgy, mint más járműveknél, például az autóknál, több tényező befolyásolhatja.

Nem érdemes megúszni!

Nem igazán érdemes elmulasztani a kötelező biztosítás megkötését az érintett rollerekre. A díjak viszonylag alacsonyak, cserébe akár több millió forintos károkozás esetén is megfelelő védelmet nyújtanak. Egy nagyobb teljesítményű roller komolyabb sebességgel sérüléseket okozhat a többi járókelőnek, de komoly kárt tud okozni más járművekben is.