Teply: amikor lehetett, kihasználtam a szerencsét!

Pregitzer Fruzsina színművésznő olvasott fel részleteket Teply Tamás önéletrajzi ihletésű könyvéből. A fogtechnikus szakmában világhírnévre szert tett, részben Svájcban élő vállalkozó és szerző azért jött el Nyíregyházára, mert számos barátja él itt. Nekik is szerette volna megmutatni azt a kötetet, amiben csavargásairól, kalandozásairól, cimboráiról, a munkájához és a nőkhöz fűződő viszonyáról mesél. A könyv nosztalgikus mozaikok gyűjteménye. Kiderül, hogy a szerző a világ 102 országában járt, hogy tőkésként bizniszelt Enver Hodzsa Albániájában, vagy éppen Baby Doc Haitijén. Sőt, büszkén állítja, a csavargásainak köszönheti, hogy megteremtette a Szovjetunióban is a fogászati turizmust.

– Az utazások az ember életében azért mérföldkövek, mert mindenütt valamit megtanul, és azt megpróbálja hasznosítani. Vagy tudja, vagy nem. Nekem az életemben majdhogynem mindig szerencsém volt. Úgy éltem át az életemet, hogy amikor lehetett és lehetőségem volt, akkor mindig kihasználtam a szerencsét. Nem mentem el mellette, hanem megpróbáltam megtalálni és hasznosítani az életemben – fűzte hozzá Teply Tamás.

[REKLAM]

A szerző egyébként tréfásan „önfényezésnek” nevezte könyvét, amelynek megjelentetését saját zsebből finanszírozta. A Svájcban élő üzletember ugyanakkor szinte meghatódva idézte fel gyermekkorát, barátait. Szerinte könyve egyik legjobb része is az, amikor humorosan és őszintén ír azokról az életében meghatározó figurákról, akik szülőföldjéhez, Magyarországhoz kötik, melyet az 1960-as évek közepén hagyott el, igaz, messze nem végleg. A nyíregyházi könyvbemutatón így az is kiderült, Teply Tamás mély érzésű ember, aki soha nem felejtette el, honnan indult és kiknek köszönheti, hogy saját bevallása szerint is a szerencse fia lett.

Z. Pintye Zsolt