Természettudományos nevelés – Innovatív programok a Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézményében

A Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézményében különleges program valósult meg a „Természettudományos gondolkodásmódra nevelés az óvodában – Kreatív természeti és robotika műhely” pályázat keretében. Az óvodások számos játékos tevékenységben vettek részt, amelyek során egyszerre ismerkedtek meg a természettel és fejlesztették készségeiket.

A szülők bevonásával interaktív események, mint a „Zöld kalandtúra”, és a közös kertgondozás erősítette a természet és ember kapcsolatának megértését. Az óvoda udvarán Kneipp-szenzoros sétány is készült, amely az érzékszervek fejlesztését szolgálta.

Tanulmányi kirándulások során a gyerekek különböző állat- és növényfajokkal találkoztak, többek között a Nyíregyházi Állatparkban, a Bujtosi-tónál, illetve a Sóstói erdőben, valamint egy bio almáskertben is jártak. A kreatív foglalkozásokon a robotika és informatika alapjait is elsajátították, zenés és mozgásos programokkal pedig fejlesztették a testi és szellemi készségeiket.

A művészeti programokban kézműves alkotások és zenei produkciók születtek, amelyek a természet szeretetét hangsúlyozták. A program pozitívan hatott a gyerekek és családjaik életére, elősegítve a természettudatos szemléletmód kialakulását. A természettudatos szemléletmód erősítése, a szociális kompetenciák fejlődése és a közösségi tevékenységek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek élményeken keresztül tanuljanak, miközben játékosan ismerik meg a világot.