Textilkiállítás – Egy élet történetét mesélik el a kárpitképek
Fotó: Szarka Lajos

Textilkiállítás nyílt a Kállay Gyűjteményben pénteken, melyen Gyetván Magdolna alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők november 3-ig. A művész az elmúlt több mint 25 évének munkáiból válogatta ki azokat a kárpitszövet képeit, melyekről úgy gondolta, tökéletesen bemutatják ezt az időszakot.

Egy negyed évszázad alkotásai

Az elmúlt több mint negyed évszázad kárpitszövet munkáinak válogatásából állt össze Gyetván Magdolna textilművész kiállítása, mely pénteken délután nyílt a Kállay Gyűjteményben. A tárlat nem véletlenül kapta Az Út címet, hiszen a művész életének fontos szegmenseit tárja az érdeklődők elé. Gyetván Magdolna elmondta: az élete mellett egyik kedvenc témáját, a görög mitológiát is láthatják a művészetet kedvelők.

A válogatás koncepciója az volt, hogy a képeken keresztül is bemutassam ezt az utamat. Nagyon változatos a felhozatal, mert vannak olyan képeim, melyeknél az inspiráció az én személyes életem, a gyerekkorom, vagy olyan élmények, melyeket én megéltem. De készült néhány olyan alkotás az utóbbi néhány évben, mely a hozzám közel álló görög mitológiának néhány elemét dolgozza fel. Többek között Pénelopé történetét, viccesen szoktam mondani, hogy mi kolléganők vagyunk. A történet röviden annyi, hogy Pénelopé, Odüsszeusz, Ithaka királyának felesége, amikor férje elmegy a háborúba, ő otthon marad és sző. Kérők ostromolják, akiknek azt mondja, csak akkor fog választ adni, amikor befejezi az apósának halotti leplét. Ebben a csel, hogy amit sző napközben, azt lebontja éjszaka, és a történet tulajdonképpen erről szól – mesélte a művész.

A művész kedvenc elhozott alkotása nem meglepő módon a Pénelopéról készült képe, melyet idén januárban fejezett be. Gyetván Magdolna más görög mitológiai történeteket, valamint a keltáktól származó Trisztán és Izolda ismert mondáját is feldolgozta. Az életéről szóló kedvenc képét is elhozta: ez arról az ablakról készült, ahol gyermekként sokat állt és nézte az elé táruló látványt. Számára az ablak magát a kitekintést jelenti a világra.

Először a Kállay Gyűjteményben

A Kállay Gyűjteményben nagyjából tíz éve zajlanak olyan kiállítások, melyek a vármegyében és a városban élő művészek alkotásait tárják a látogatók elé. Dohanics Lászlótól, a múzeum vezetőjétől megtudtuk: először kaphatott helyet náluk a textilművész tárlata.

Ez az első kiállítása a művésznőnek itt, a Kállay Gyűjteményben. Egyórás beszélgetés és több személyes találkozás után döntöttünk úgy, hogy ezt az anyagot érdemes lesz bemutatni. Hiszen egy olyan technikát vonultat fel a textilművész, amivel Magyarországon kevesen foglalkoznak – emelte ki az intézményvezető.

A Kállay Gyűjtemény további tárlatokkal is készül: az adventi időszakra például egy egész hónapos kiállítást terveznek, mely a játékokról fog szólni, valamint kicsit a karácsonyi ünnepekre és a Mikulás-várásra fog utalni.

Különleges élmény mindenki számára

Halkóné dr. Rudolf Éva, az önkormányzat képviseletében köszöntötte a megjelenteket. Elárulta: számos érdekes kiállításon volt már, azonban a mostani a technikáját tekintve is nagyon különleges.

Amikor idejöttem, azon gondolkodtam, hogy talán a legjobb helyre került ez a kiállítás. Ebben az impozáns épületben, a város Kulturális Negyedében egy ilyen gyönyörű és különleges kiállítás tökéletes helyen van. Valóban más egy kicsit, mint egy festmény, már maga a címe – Az Út – is jelzi, hogy ezekben az alkotásokban, melyeknek technikája, ahogy a művésznő is mondta, nehéz művészet, az életének és emberi sorsoknak azok a részei elevenednek meg, melyekkel mind találkozunk az életünk során. Ez a kiállítás lenyomata annak az útnak, mely egy embert végigkísér az alkotó művészete, illetve magánélete során is – részletezte a képviselő, s hozzátette: mindenkinek különleges élményben lehet része, ha megtekinti a tárlatot, hiszen olyan életpillanatokat láthat, melyeket kiemelkedő módon valósított meg az alkotó. A kiállítás november 3-ig látogatható.

Kapcsolódó galéria

Gyetván Magdolna kiállítása a Kállay Házban