Tilos a tavakon korcsolyázni

Az igazi tél beköszöntével, január első napjaiban sokan rámerészkedtek a nyíregyházi tavak jegére. Sóstón sokan korcsolyáztak, sőt, volt, aki még jégkorongozott is.

Az elmúlt napokban jelentősen változott az időjárás, a hőmérsékleti csúcsértékek tartósan 0 fok alattiak, így elkezdődött a sóstói tavakon a jégképződés. A tavat üzemeltető Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. mérései szerint a jégréteg vastagsága változó, átlagosan 6-8 centiméter, amely a szakemberek szerint nem éri el a biztonságos szintet. Ezért arra hívják fel a figyelmet: senki ne lépjen a jégre. Ha a tiltás ellenére valaki mégis a befagyott tóra merészkedik, azt soha ne egyedül tegye, lehetőleg 2-3 fős legyen a társaság. Ha a jég ropogását hallja, azonnal feküdjön hasra és kússzon a part felé, ha pedig valaki alatt beszakad a jég, tárja szét a karját, próbáljon megkapaszkodni a jégtakaróban és kimászni a jégfelületre. Nyíregyházán az elmúlt napokban a Bujtosi tavon is sokan korcsolyáztak, szánkóztak, de ott is tilos a jégre menni.

[REKLAM]

– Ennek elsősorban az az oka, hogy a szabad vizek mindig veszélyesek – mondta Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője. – A Bujtosi tóról pedig tudni kell, hogy soha nem egyenletesen fagy be a víz felülete, a jég vastagsága nagyon eltérő, és változékony lehet, ezért előfordulhat, hogy ráfuthatnak a korcsolyázók egy olyan felületre, amelynek a vastagsága nem bírja meg a súlyukat. Ez pedig komoly következményekkel járhat.

A NYÍRVV a korcsolyázók számára a Bujtosi városligetben a játszótér mögött lévő záportározót feltöltötte, és azt a területet jelölte ki téli sportolásra. A városlakókat arra kérik, hogy a tó jege helyett ezt a mintegy 2 ezer négyzetméteres, biztonságosabb felületet válasszák, amelynek mélysége mindössze 40 centiméter. Ha tartós marad a hideg, a korcsolyapálya alkalmas lesz a sportolásra. A jeget azonban mindenki csak saját felelősségére használhatja.

F.A.

(Fotó: Szarka Lajos)