Tirpák Fesztivál 2023 - ízek, koncertek, újdonságok

A tirpák gasztronómia és kultúra kerül a középpontba szeptember 15-e és 17-e között, amikor ismét megrendezik a Tirpák Fesztivált a Kossuth téren. A fesztivált három rendezvény színesíti, finom ételek, kézműves termékek, zenei fellépők és sok újdonság várja az érdeklődőket.

Pénteken szakMAfesttel indul majd a 2023-as Tirpák Fesztivál, ahol az érdeklődők innovatív módon ismerkedhetnek meg a különféle szakmákkal. Este hét órakor Balázs Klári és Korda György élőkoncertje nyitja meg a hétvégi gasztronómiai kavalkádot.

Idén számos újításra számíthatnak a látogatók

„A kérésünk az volt, hogy sokkal több helyi jellegzetességű ételt főzzenek. Így az ételek között a babnak különböző formái elő fognak fordulni, nemcsak babgulyásként, hanem törtpaszuly-levesként, hagymás zsíros törtbabként. Lesznek hagyományos káposzták, de olyan különlegesség is – hogy egy kicsit kedvet is csináljak –, amely káposztafőzés után még bécsi bundával ki lesz rántva. A máknak különböző hagyományai voltak a tirpák konyhában, ezért lesz mákos bobajka is. Sok étel lesz, sokkal több díjjal. Változtattunk azon is, hogy mivel tényleg nagyon széles választék lesz most a fesztiválon, kóstolásra is lehetőség lesz. Egy kóstolójegy 500 forintba fog kerülni, de lesz kóstolóadag 500 forintért, tehát egy jegyért bárki bármilyen ételt meg tud kóstolni. Ha valami ízlik neki, akkor a teljes adag ételt több jegyért meg tudja vásárolni. Úgy gondolom, hogy ez egy fontos változtatás és fontos információ is” – ismertette az újításokat dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Szombaton profi csapatok, vasárnap civilek fogják bemutatni főzőtudományaikat, akik főként burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készült ételeket fognak készíteni. A finom ízek kóstolásához a különböző zenei fellépők biztosítják majd a jó hangulatot.

„Szombaton kettőkor lesz a díjátadás, a főzőcsapatokat egy igen jelentős szakmai zsűri fogja elbírálni. Este 6-tól Takács Nikolas koncert van, fél 8-tól pedig Rúzsa Magdi élő koncert. Vasárnap a civileké a főszerep a színpadon és a kukták mellett is. 14.00-kor lesz majd az eredményhirdetés. Az együttesekkel zárjuk majd a háromnapos Tirpák Fesztivál programjait” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Szombaton és vasárnap több mint 40 árus tölti meg a Kossuth teret, akik helyi, népi iparművészeti termékeket fognak árulni. A fesztiválon jelen lesznek testvér- és partnervárosaink delegáltjai, akik bemutathatják gasztronómiai ízvilágukat, idegenforgalmi látványosságaikat és kézműves termékeiket.