Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozója

– A Rákóczi-szabadságharcot követően Nyíregyháza népessége erőteljesen megcsappant, így a város birtokosa, gróf Károlyi Ferenc szlovák telepeseket hívott a földterületre. A tirpákok nemcsak vallásukat, szokásaikat hozták magukkal, hanem a gasztronómiájukat is. Az ételeik nagy részét sokan ma is szívesen készítik és fogyasztják. A fesztivál középpontjában éppen ezért a tirpák hagyományok megőrzése és továbbörökítése áll – emelte ki keddi sajtótájékoztatóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

 

Tirpák ételek és hungarikumok

 

– Az eseményre főzőversenyt is hirdettünk. Összesen 22 csapat – profi, amatőr és szakiskolai kategóriákban – méri majd össze tudását. A kulináris élményekre vágyók több mint 45-féle tirpák és hungarikumételt kóstolhatnak majd meg – emelte ki Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezetének elnöke.

További képekért kattintson a fotóra!

A hungarikumok közül az akácméz, a csabai és a gyulai kolbász, a szikvíz, a tokaji bor, a kalocsai és a matyó népművészet, valamint három eredetvédett pálinka is bemutatkozik.

 

Programkavalkád

 

A szervezők a gyermekekre is gondoltak, az egész napos program során megismerkedhetnek a tirpák népi fajátékokkal, az íjászattal, valamint önvédelmi technikákkal is. 13 órától pedig kezdetét veszi a családi marcipánkészítő verseny is, amelynek keretében jeles cukrászok mutatják majd meg a figurakészítés titkait. A gasztronómiai kalandozás mellett a nap folyamán táncegyüttesek produkciói szórakoztatják majd a látogatókat. Este 8 órakor pedig Mészáros Árpád Zsolt és Vastag Csaba adnak koncertet. A napot retro disco zárja.

Piszár Tünde

(Fotó: Kohut Árpád)