Tirpák Fesztivál – Idén is elkészül a város süteménye

Ebben az évben új helyszínen, a Sóstói Múzeumfaluban tartják meg a Tirpák Fesztivált. A kétnapos programsorozatot már nyolcadik alkalommal szervezik meg Nyíregyházán, az érdeklődőket ezen a héten szombaton és vasárnap is várják a skanzenben. A fesztivál középpontjában a helyi gasztronómia áll, több mint ötvenfajta étel közül válogathatnak majd a látogatók, és elkészül a város sütije is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 17-ei számában.)

 

A Tirpák Fesztivál évek óta a hagyományainkról, a gasztronómiáról és térségünk értékeiről szól. A rendezvény helyszíne eddig a Kossuth tér volt, most a koronavírus-járvány miatt költöztetik át a kétnapos programot a Sóstói Múzeumfaluba. A fesztivál részletei ettől függetlenül változatlanok: a belépés mindenki számára ingyenes lesz, az ételeket kóstolójeggyel tudják megvásárolni (a kóstolójegy ára 300 forint, melyet a látogatók a múzeumfalu több pontján is megvehetnek), illetve színpadi produkciókkal is készülnek szeptember 18-ára (Népi Ízek Találkozója, főzőverseny) és 19-ére (V. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság), vagyis szombatra és vasárnapra.

Középpontban az ételek

A kétnapos rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt ezúttal is az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd a finomságok, összesen több mint ötvenfajta.

– Töltött káposztából is többféle változat készül majd el: szabolcsi, birkás, Böszörményi málékásás, de természetesen nem csak ez áll majd a középpontban. Készül görhe, puliszka, kemencés hagymás ropogós csülök, vagy éppen csőröge, túrós táska és kenyérlángos is – tájékoztatta szerkesztőségünket Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke.

Szilvás-diós tirpák pite

Ismét elkészül majd a város sütije is, a hagyományokhoz híven a Sipkay Barna szakközépiskolát kérték fel a feladatra. 1600 adag pitéhez közel ezer tojást, 40 kg lisztet, 30 kg vaníliás cukrot, 30 kg diót és másfél mázsa szilvát használnak majd fel. A süteményt csaknem ötven cukrásztanuló (illetve szaktechnikusok) készíti el, a látogatók pedig szombaton délután kettő órakor kóstolhatják meg.

– A tirpákok imádták a diót, szinte minden kert végében állt egy diófa, ezért is adta magát, hogy ez lesz az egyik alapanyagunk. A másik ilyen pedig a szilva, ami szintén a térségben élők egyik kedvence. A pite tésztája félig kukoricalisztes kavart tészta lesz, papírtégelybe csomagolva kínáljuk majd fel, összesen 1600 darabot – mondta el Kollonay István cukrászmester, aki Strankula Katalin cukrászmesterrel és Ilkuné Pósán Zsuzsanna szakoktatóval koordinálja a diákokat a város süteményének elkészítésénél. (A projektet Takács Zoltán szakmai igazgatóhelyettes fogja össze.)

Fontos testvérvárosikapcsolatok

A rendezvény beharangozóján az is elhangzott, ez a hét és a hétvége a testvérvárosi kapcsolatok szempontjából is fontos Nyíregyháza életében, ugyanis 11 településről érkeznek majd hozzánk vendégek: Iserlohnból, Sankt Pöltenből, Rzeszówból, Bielsko-Bialából, Gorlicéből, Eperjesről, Ungvárról, Beregszászról és Nagykaposról is.

– A testvérvárosaink képviselői minden évben kapnak tőlünk meghívást a Tirpák Fesztiválra, a pandémia előtti időkben még főztek is. Több várossal egyébként kerek évfordulót ünneplünk, városvezetőik szándéknyilatkozatot írnak majd alá pénteken a kapcsolatok további folytatásáról  – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Nyíregyháza és a testvérvárosok között aktív és élénk volt a testvérvárosi kapcsolat a koronavírus előtt is, céljuk, hogy ezt a jövőben is fenntartják. A találkozókon túl például közös projekteket írtak többek között Ungvárral és Eperjessel is – tette hozzá az alpolgármester.

Kísérőprogramok a rendezvény mindkét napján

Helyi termékek vására, kézműves foglalkozások, íjászat, népi játszóudvar, mézeskalácsos műhely, cipészbemutató, kádárbemutató, szövés- és faze­kasbemutató, gyógyteakészítés, szerencsepatkó-készítés és gyertyamártó műhely is várja majd az érdeklődőket.

Népi játszóudvar: a gyermekek körében rendkívül népszerű kosaras körhintán kívül 20 db motorikus tevékenységre késztető, természetes alapanyagokból készült ügyességi játékkal játszhatnak a gyermekek, mint pl.: célba dobás, rönkön állás, csigafutam, petrencésrúd-tartás stb.

Fazekasbemutató: a foglalkozás tartója bevonja az érdeklődőket a korongozásba és az agyagozás rejtelmeibe.

Kádárbemutató: a hordókészítés rejtelmeibe enged bepillantást a foglalkozás.

Bőrözés: az érdeklődőkkel bőr karkötőt készítenek, melyet megtarthat emlékbe a látogató. A gyermekek és a felnőttek körében is rendkívül népszerű foglalkozás.

Gyertyamártás: az anarcsi portán lévő gyertyamártó műhelyben a gyertyamártást tanulhatja meg a látogató, az elkészített gyertyát pedig megtarthatja emlékbe.

Céllövölde.

Ingyenes autóbusz különjáratok indulnak a fesztiválra

Tekintettel a várható nagy érdeklődésre, ezeken a napokon az önkormányzat ingyenes autóbusz különjáratokat indít Sóstógyógyfürdőre.

Különjáratok útvonala:

Vasútállomás – Krúdy Vigadó (megállóhelyek: Vasútállomás, Kossuth utca 9., Sóstói úti kórház, Krúdy Vigadó). Krúdy Vigadó – Vasútállomás (megállóhelyek: Krúdy Vigadó, Sóstói úti kórház, Kelet Áruház, Vasútállomás).

Indulási időpontok:

Szeptember 18. (szombat): Vasútállomás – Krúdy Vigadó: 8.30; 9.30; 10.00; 10.30; 11.00; 11.30; 12.00; 12.30; 13.00. Krúdy Vigadó – Vasútállomás: 12.30; 14.30; 15.00; 15.30; 16.00; 17.00; 18.00; 19.00; 19.30. Szeptember 19.(vasárnap): Vasútállomás – Krúdy Vigadó: 8.30; 9.30; 10.00; 10.30; 11.00; 11.30; 12.00; 12.30; 13.00. Krúdy Vigadó – Vasútállomás: 12.30; 14.30; 15.00; 15.30; 16.00; 17.00.

Akik autóval érkeznek, azoktól kérik, hogy a múzeumfalu melletti nagy parkolót használják.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Megvan az idei Tirpák Fesztivál végleges időpontja – Itt vannak a részletes programok! 

Ismét lesz Tirpák Fesztivál – Új helyszínen, de továbbra is ingyenes a kétnapos program
 

 

Szerző: Bruszel Dóra, Nagy Boglárka