Tirpák Fesztivál:  így fonódik össze történelem, kultúra és gasztronómia szeptember közepén

Szeptember 14-én és 15-én ismét benépesül Nyíregyháza Kossuth tere, hiszen az önkormányzat idén is megrendezi a város egyik legnagyobb és legízesebb eseményét, a Tirpák Fesztivált, amely hagyományosan a tirpák gasztronómia és kultúra legjavát mutatja be Nyíregyházán. A város szívében gazdag kulturális programokkal, kulináris élményekkel és különleges kézműves termékekkel várják a látogatókat. Az idei év különlegessége, hogy Nyíregyháza 200 éves örökváltságát ünnepli, ami a fesztiválon is megjelenik.

 

Az idei Tirpák Fesztivál különleges programokkal készül, amelyek méltóképpen ünneplik Nyíregyháza történelmét és kulturális örökségét. A kétnapos rendezvény során a tirpák gasztronómia és a szórakozás mellett a kultúra és a történelem is középpontba kerül, így nemcsak a helyiek, hanem a turisták számára is felejthetetlen élményeket kínál.

„Így ünnepeltünk 100 éve”

Nyíregyháza idén különleges évfordulót ünnepel: 200 évvel ezelőtt, 1824-ben a város megszabadult a földesúri kötelezettségektől. E jeles esemény tiszteletére a fesztivál előtt egy tudományos konferenciát rendeznek, amely a 100 évvel ezelőtti örökváltság ünneplésére összpontosít. Az esemény célja, hogy bemutassa az örökváltság jelentőségét, valamint a 100 évvel ezelőtti centenárium ünnepségét. A konferenciát szeptember 13-án, pénteken tartják a városháza dísztermében, amelyen hat neves előadó osztja meg tudományos előadásait a város történelmének fontos pillanatairól, beleértve az örökváltságot is. A konferenciát követően egy különleges kiállítás is nyílik, amely szintén a 100 évvel ezelőtti Nyíregyházára összpontosít. – Az Így ünnepeltünk 100 éve című tárlat bemutatja, hogyan ünnepelte Nyíregyháza az 1924-es centenáriumot. A kiállítás történelmi jelentőségű tárgyakat, 100 évvel ezelőtt készült korhű fényképeket és egy digitalizált videót is tartalmaz, emellett az örökváltságról szóló eredeti dokumentum is megtekinthető lesz. A látogatók bepillantást nyerhetnek a múltba, és megismerkedhetnek azzal, milyen volt az ünneplés 100 évvel ezelőtt – mondta Mohácsi Endre történész, a Jósa András Múzeum főmuzeológusa. A kiállítás a Tirpák Fesztivál ideje alatt látogatható.

200 éves örökváltság, 1100 éves történelmi jelenlét

A fesztivál keretében idén azt is megünnepeljük, hogy már 1100 éve vagyunk jelen Európában. Ennek tiszteletére a Nemzeti Művelődési Intézet 14 különböző programmal készül, amelyek a fesztivál ideje alatt látogathatók lesznek. A kétnapos rendezvényre a Magyar Honvédség is kitelepül különböző interaktív programokkal, hogy minden korosztály megtalálhassa a számára megfelelő elfoglaltságot. – Idén különösen nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy olyan programokat kínáljunk, amelyek a városhoz való kötődést, illetve a város történelmét és identitását is erősítik, hiszen Nyíregyháza idén 200 éves örökváltságát ünnepli, ezért a fesztivál idén kiemelt fontossággal bír a városvezetés számára. Szeretnénk, ha minden korosztály jól érezné magát, ezért a programok tervezésénél arra törekedtünk, hogy mindenki találjon kedvére való kikapcsolódást – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Népi ízek találkozója, tánc- és zenei élmények

A fesztivál szeptember 14-én, szombaton veszi kezdetét a Népi ízek találkozójával, amely délelőtt 10.00 órakor nyitja meg kapuit. Az érdeklődők megismerhetik a tirpák konyha hagyományos fogásait, valamint a helyi, jellegzetes alapanyagokból készült hagyományos ételeket is megkóstolhatják. A gasztronómiai ínyencségek kóstolása mellett természetesen a kulturális programok sem maradhatnak el: a színpadon egymást váltják a fellépők. 10.10-től a Nyíregyházi Szakgimnázium előadása kezdődik, majd a Tánc-tér program keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület műsorát élvezheti a közönség. Délután 13.00 órakor a 4 for Dance lép színpadra, majd 15.30-tól az All in Music Band szórakoztatja a közönséget. Az esti programok csúcspontjaként 19.00 órától Majka gondoskodik a jó hangulatról.

Főzőverseny, szórakozás, még több zene

A fesztivál második napja, szeptember 15-én, vasárnap szintén izgalmas programokkal várja a látogatókat. A nap 9.00 órakor kezdődik a VIII. Bogrács- és Grillbajnoksággal, amelyen 20 főzőcsapat versenyez a legjobb ételek elkészítésében. A legkiválóbbakat idén is díjazzák. A látogatók egy 500 forintos kóstolójegy megvásárlásával kóstolhatják a finom falatokat. A bográcsban és grillen készített ételek között számos helyi specialitás található majd, amelyek a régió hagyományos ízeit tükrözik. Délután 13.00 órakor a közismert helyi zenekar, a Polip Band lép színpadra, amely Csernák Tibor vezetésével népszerű dallamokkal szórakoztatja a közönséget, 15.00 órakor pedig Tóth Gabi és a Fricska Táncegyüttes produkciója zárja a fesztivál zenei fellépéseit.

11 város képviselteti magát

A fesztiválon nemcsak a helyi ételek és kulturális programok várják a látogatókat, hanem a testvér- és partnervárosok képviselői is. 11 város küldöttsége érkezik a fesztiválra, köztük Garamszentgyörgyé is, amely különösen fontos szerepet játszik a rendezvényen. – Az esemény remek alkalmat nyújt arra, hogy erősítsük a városaink közötti kapcsolatokat, és megismertessük egymással kultúránkat, hagyományainkat. Garamszentgyörgyről is érkeznek olyanok, akik valaha Nyíregyházán születtek, de mára elszármaztak, és még mindig beszélik a tirpák nyelvet. Nagy öröm számunkra, hogy elfogadták a meghívásunkat, és saját kórusukkal lépnek fel a fesztiválon. Ez mindannyiunk számára különleges élményt jelent – tette hozzá az alpolgármester.

Kézműves termékek és nemzetiségi ízek

A fesztiválon a kézműves termékek iránt érdeklődők sem fognak csalódni. Szombaton és vasárnap a Kossuth téren több tucat árus várja a látogatókat, akik helyi, népi iparművészeti termékeket kínálnak, emellett pedig a testvér- és partnervárosok delegáltjai is bemutatják saját gasztronómiai különlegességeiket. Érdemes ellátogatni a fesztiválra, ha szeretné megkóstolni a hagyományos nemzetiségi ételeket, felfedezni a gazdag kulturális programokat, vagy egyszerűen csak jól szórakozni. Tirpák Fesztivál, szeptember 14-15., Kossuth tér, ahol minden korosztály találhat kedvére való programot!