Tirpák Fesztivál – Különleges ünnep volt az idei, a borús idő ellenére több ezren érkeztek

A borongós, esős kezdet ellenére több ezer érdeklődőt vonzott az idei évben is a Tirpák Fesztivál. A város egyik legnagyobb és legízesebb eseménye hagyományosan a tirpák gasztronómia és kultúra legjavát mutatja be. A város szívében gazdag kulturális programokkal, kulináris élményekkel és különleges kézműves termékekkel várták a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Novák Irén művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a gasztronómia egy nemzet kultúrájának meghatározó eleme, a haza jó hírét nemcsak a tudomány, a sport, hanem a kiváló ételek révén is öregbíthetjük.

 

Néptáncos műsorok garmadája is színesítette az idei esztendő színpadi programjait a Tirpák Fesztiválon. Az esős, borongós idő ellenére hétvégén ismét benépesült Nyíregyháza Kossuth tere, hiszen az önkormányzat idén is megrendezte a város egyik legnagyobb és legízesebb eseményét, amely hagyományosan a tirpák gasztronómia és kultúra legjavát mutatja be. A város szívében gazdag kulturális programokkal, kulináris élményekkel és különleges kézműves termékekkel várták a látogatókat. Az idei év különlegessége, hogy Nyíregyháza 200 éves örökváltságát ünnepli, ami a fesztiválon is megjelenik – erről már dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt a megnyitóünnepségen.

A szabolcsi vármegyeszékhely két évszázada szabadult meg a földesúri kötelezettségétől, ám ez komoly áldozatvállalás volt az akkori emberektől. Ahogy az alpolgármester fogalmazott, a megváltás összege most számolva másfél milliárd forint volt, amivel az akkori Nyíregyháza mind a 15 ezer lakosát megterhelték.

Büszkék lehetünk elődeinkre!

– Ha valaki Nyíregyházára gondol, mindenképpen büszke lehet elődeire, hiszen ők olyan tettet hajtottak végre, amely elindította ezt a paraszti kultúrájú mezővárost a polgárosodás útján. Bár Nyíregyháza soha nem vált igazi polgárvárossá, ez nem probléma, mert a város szellemiségét és lelkületét a tirpákok szorgalma és takarékossága határozza meg. Minden városnak szüksége van egy meghatározó szellemi és lelki kiindulópontra, amely formálja a jelenét is. Nyíregyháza esetében ez egyértelműen a tirpák közösség és az evangélikus vallás öröksége: a munka szeretete, a kitartás, a szolgálatkészség és a takarékosság. Ez a város ma is takarékos, és az elmúlt kétszáz év során folyamatosan fejlődött, még olyan nagyvárosok árnyékában is, mint Debrecen és Miskolc, amelyek már a 17. században szabad királyi városok voltak saját piaccal és piacrégióval. Nyíregyháza ezt a lépést csak később tehette meg, de azóta is töretlenül fejlődik – emelte ki dr. Ulrich Attila alpolgármester az eseményen.

A szombati ünnepélyes megnyitón részt vett Novák Irén művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, aki beszédében hangsúlyozta, példaértékű, hogy Nyíregyháza együtt ünnepel a testvér- és partnervárosok képviselőivel.

„A gasztronómia egy nemzet kultúrájának meghatározó eleme”

–  A gasztronómia egy nemzet kultúrájának meghatározó eleme. Hazánk jó hírét nemcsak a tudomány, a művészet és a sport, hanem kiváló ételeink révén is öregbíthetjük. Ez tökéletesen illeszkedik a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az unióban rendezvénysorozat célkitűzéseihez. A program most Nyíregyházán, a Tirpák Fesztivál keretében mutatja be mindazokat az értékeinket, amelyekre nemzeti és helyi szinten büszkék lehetünk. Hisszük, hogy Európa és Magyarország jövőjét csakis a helyi értékek megbecsülése, megőrzése és gyarapítása révén lehet építeni. A szülőföldhöz és a lakóhelyhez való kötődés hiteles, közösségformáló erő, amely hitet és lendületet ad a mindennapokhoz. Értékeinket láthatóvá kell tennünk, ünnepelve és büszkén, ahogyan itt, Nyíregyházán is teszik ezzel a gazdag programmal – mondta köszöntőjében a művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár.

Novák Irén úgy fogalmazott, a Tirpák Fesztivál szellemisége egybecseng a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az unióban elnevezésű rendezvénysorozat céljaival. Hozzátette, a program most Nyíregyházán mutatja be azon értékeinket, amelyekre nemzeti és helyi szinten is büszkék lehetünk. A helyettes államtitkár kijelentette, a fesztiválon láthatóvá válik, hogy egy közösség kultúrája milyen egyedülálló módon képes gazdagítani a kontinens örökségét. A rendezvényen tizenegy testvér- és partnerváros is képviseltette magát, akik a kulturális programok mellett saját gasztronómiájukat is bemutatták. Mellettük napközben helyi hagyományőrző csoportok léptek színpadra, de a főszerepet természetesen a tirpák ételek kapták.

Káposztás bableves, pörköltök, toroskáposzta, puliszka és tirpák krémes az étlapon

– A tirpák ízekről azt érdemes tudni, hogy a burgonya és a káposzta központi szerepet játszanak az ételekben, számtalan variációban elkészítve. Itt találkozhatunk például a sztrapacskával, vagy a káposztás-túrós lapcsánkával. Leveseket is készítenek burgonyagombóccal, és bár nagyon kreatívak az emberek, mindig igyekeznek megőrizni a régi hagyományos ízeket. Tudjuk, hogy ezek az emberek nagyon szegény körülmények között nőttek fel, és minimális hozzávalókból kellett ételeket készíteniük. Példaként említhetem azt az egyszerű fogást, amikor a burgonyát megfőzik, a levét félig leszűrik, majd összetörik, liszttel megszórják és besűrítik. Ezt hagymás zsírral meglocsolják, és egy ízletes „cinkét” készítenek belőle, amit manapság is gyakran készítek, mert kiváló köret lehet húsételekhez. Természetesen ma már más világot élünk, de nagy izgalommal várjuk a kóstolót, amit hoznak majd nekünk – mesélte még a fesztivál első napjának délelőttjén a zsűri egyik tagja, István András séf.

Az üstökben és bográcsokban már szombaton kora reggeltől készültek a hagyományos népi ételek, a rendezvényre látogatók kóstolhattak káposztás bablevest füstölt hússal, különféle pörköltöket, slambucot, toros- és töltött káposztát, puliszkát, sült vért, tört paszulyt, meggyes piskótát vagy akár tirpák krémest. A Tirpák Fesztivál második napján, vasárnap a VIII. Nyíregyházi bogrács- és grillbajnokságot rendezték meg, a városlakók amatőr főzőcsapatok és civil szervezetek ételkölteményeiből válogathattak. A színpadi programok Tóth Gabi és a Fricska Táncegyüttes közös produkciójával zárultak, melynek során megtelt a Kossuth tér.

Kapcsolódó galéria

Tirpák Fesztivál 2024 – Megnyitó