(Tirpák) lakodalom lesz a mi utcánkban...

Kevesen lehetnek olyanok, akik ne lettek volna részesei, vagy legalábbis ne vágytak volna valaha is egy igazi jó kis falusi lakodalomra, ahová nem a cukrászdából és nem is az étteremből érkeznek meg az ételek, hanem minden házilag készül, a vőfély pedig harsány, vicces szavaival irányítja a násznépet. Legyen szó az előkészületekről, tyúkkopasztásról, csigatészta-készítésről, kelesztésről, lakodalmassátor-állításról, majd a dínomdánomról, most mindezekbe betekinthetnek az érdeklődők, hiszen jövő héten néptáncosok és tirpák közösségek összefogásával, életre kel a régi tirpák esküvő a sóstói skanzenben.

SZERDÁTÓL SZOMBATIG TART

Ágoston Ildikó, önkormányzati képviselő, a Szabolcs Néptánc Egyesület vezetője, egyben táncosa, az esemény főszervezője szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, a több napon át tartó lakodalom ötlete a reformáció jövőre esedékes 500. évfordulójához köthető. Ők így szeretnének tisztelegni előtte, hiszen Nyíregyháza lakosságának jelentős része tirpák, vagy legalábbis tirpák elődökkel rendelkezik, akik magukkal hozták az evangélikus vallást e vidékre. Hozzátette, az igazi tirpák nemzedékek már idős korban járnak és a régi lakodalom megidézésével sze­retnék az emlékeik alapján a hagyományokat megőrizni a fiatal generáció számára, akik már nem is biztos, hogy láttak tésztagyúrást vagy tyúkkopasztást...
– Másfél éve tervezzük és szervezzük a tirpák lakodalmat. Az ötlet adott volt, hiszen a Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Bíró József már megálmodta korábban. Ahogy elkezdtünk beszélgetni erről, mindig többen és többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, így tágult a kör és végül az ötlet kinőtte magát egy óriási rendezvénnyé – magyarázta Ágoston Ildikó. – Köszönet ezért a következőknek: Szilágyi Zsolt néprajzkutató-etnográfus, Kácsor István és Kácsor Ignácz Gabriella koreográfusok, Bokortanyák Lakosságáért Egyesület, Generációk Mandabokori Szociális és Kulturális Egyesülete, Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, Szabad Tánc Mívesek, Művészeti Szakközépiskola Néptánctagozata, Evangélikus Egyház, Ágoston László és Orosz János vőfélyek, Bürkös Zenekar, dr. Bodnár Zsuzsa néprajzkutató, s köszönet illeti a sulyán­bokoriakat az összefogásért – sorolta a partnereket, alkotótársakat.
Nemcsak a szombati lakodalomnak lehet részese a nagyközönség, hanem a mulatság előkészületeinek is, hiszen a régi tirpák szokásokat is felelevenítik a múzeumfaluban. Szerdán megnézhetik az érdeklődők a tésztagyúrás, -nyújtás és csigacsinálás folyamatát, csütörtökön süteménysütés és -kóstolás lesz, délután előadást hallgathatnak meg a bokortanyák kialakulásáról és jelenlegi helyzetéről, pénteken pedig megkopasztják a tyúkokat, és a lagzi fő színhelyét, a sátrat is feldíszítik. Magát a lakodalmat a régi szokásoknak megfelelően, szombaton tartják 11 órától. Az esemény a múzeumfalu Tirpák portájáról indul, amit majd aztán látványos történések sora követ. Lesz lánykiadás, vőfélykikérés, közben játékok, esketés, szakácsnék tánca, nyúltánc, menyasszonytánc.

JÖJJENEK A LAGZIBA!

– 150 fő maga a násznép, amit a tánccsoportok, tirpák szervezetek és önkéntesek alkotnak. Aki kilátogat a múzeumfaluba, ők lesznek tulajdonképpen a lakodalom „hívatlan”, de ezennel nagyon is meghívott vendégei, akikkel együtt egy óriási mulatság kerekedik majd ki, hiszen mindez a nézőkért születik. Végignézhetik, milyen volt régen a tirpák szokásokra épülő lagzi, és mellette megkóstolhatják a tirpák ételeket is – tette hozzá.
Az esemény az önkormányzat és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, valamint a civil szervezetek hozzájárulásával és több tucat önkéntes munkájával valósul meg. (További részletek a programajánlóban ITT)

(Szerző: Bruszel Dóra)